Volledig scherm
Kapitein Anne Paul Lancel op de Sea-Watch 3 © Lancel

Oplossing voor migrantenschip van Meppelse kapitein: Europese landen nemen vluchtelingen op

Nederland en zeven andere landen zijn bereid om vluchtelingen op te nemen van Sea-Watch, de boot met 32 vluchtelingen die onder Nederlandse vlag vaart en bij Malta voor de kust ligt. Dat meldt de premier van Malta vanmiddag. De kapitein op de boot is Anne Paul Lancel uit Meppel.

Behalve Nederland nemen Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Roemenië en Luxemburg vluchtelingen op.

Bijna twintig dagen mocht het schip van de hulporganisatie in geen enkele haven Europese haven aanmeren omdat landen het oneens zijn over de opvang en verdeling van de groep. Het hulpschip Sea-Watch 3 pikte de migranten op van een rubberboot in nood, op 50 kilometer van de Libische kust. 

,,Het is goed dat de EU leiderschap neemt in deze zaak", zegt de Maltese premier Muscat. De operatie om de vluchtelingen te verdelen, moet zo snel mogelijk beginnen. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Het schip Sea-Watch voor de kust van Malta. © AP
  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.