Volledig scherm
Kapitein Anne Paul Lancel op de Sea-Watch 3 © Lancel

Oplossing voor migrantenschip van Meppelse kapitein: Europese landen nemen vluchtelingen op

Nederland en zeven andere landen zijn bereid om vluchtelingen op te nemen van Sea-Watch, de boot met 32 vluchtelingen die onder Nederlandse vlag vaart en bij Malta voor de kust ligt. Dat meldt de premier van Malta vanmiddag. De kapitein op de boot is Anne Paul Lancel uit Meppel.

Behalve Nederland nemen Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Roemenië en Luxemburg vluchtelingen op.

Bijna twintig dagen mocht het schip van de hulporganisatie in geen enkele haven Europese haven aanmeren omdat landen het oneens zijn over de opvang en verdeling van de groep. Het hulpschip Sea-Watch 3 pikte de migranten op van een rubberboot in nood, op 50 kilometer van de Libische kust. 

,,Het is goed dat de EU leiderschap neemt in deze zaak", zegt de Maltese premier Muscat. De operatie om de vluchtelingen te verdelen, moet zo snel mogelijk beginnen. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Het schip Sea-Watch voor de kust van Malta. © AP
  1. Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

    Justitie vervolgt verdachten voor neerschie­ten MH17

    Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.
  2. Bellingcat: ‘Russische inlichtingenofficier zette neerhalen MH17 in gang’

    Bellingcat: ‘Russische inlichtin­gen­of­fi­cier zette neerhalen MH17 in gang’

    Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Zij hebben aanwijzingen dat het team van de Russische inlichtingenofficier Sergej Doebinski het neerhalen ingang heeft gezet. Echter, wie exact opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen, zeggen de burgeronderzoekers.