George Jamaloodin.
Volledig scherm
George Jamaloodin. © ANP

Oud-minister noemt vermoorden Wiels ondenkbaar

Oud-minister van Financiën George Jamaloodin van Curaçao heeft aan het einde van een driedaagse zitting woensdag tegen de rechter gezegd dat hij niet betrokken is bij de moord op Helmin Wiels. 

In zijn slotwoord zei een emotionele Jamaloodin dat Wiels als kind elke dag bij zijn familie thuis kwam en dat zijn moeder van hem hield als een eigen zoon. Dat hij betrokken zou zijn bij diens dood noemde hij 'ondenkbaar'.

Jamaloodin wordt verdacht een opdrachtgever te zijn van de moord op Wiels op 5 mei 2013, in die tijd leider van de grootste politieke partij van Curaçao, Pueblo Soberano. Jamaloodin hoorde dinsdag 30 jaar gevangenisstraf tegen hem eisen. Hij wordt behalve van de moord in twee andere zaken ook beschuldigd van valsheid in geschrifte en fraude met overheidssubsidies. Jamaloodin werd in 2014 al opgepakt in verband met de zaak. Hij ging toen in hongerstaking uit protest tegen zijn opsluiting.

De 47-jarige Burney F. uit Curaçao werd in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar voor betrokkenheid bij de moord op Wiels. Volgens de rechtbank handelde F. bij de moord als ‘moordmakelaar’.

De advocaat van Jamaloodin pleitte voor vrijspraak omdat er volgens hem door het Openbaar Ministerie is gesjoemeld met bewijsmateriaal en er geen hard bewijs is. De rechter doet op 16 augustus uitspraak.