Mohamed Morsi op archiefbeeld.
Volledig scherm
Mohamed Morsi op archiefbeeld. © AP

Oud-president Morsi van Egypte overleden in rechtszaal

UpdateDe afgezette Egyptische president Mohamed Morsi is vandaag plotseling overleden, nadat hij eerst flauwviel in de rechtszaal. Hij stond terecht voor spionage. De Moslimbroederschap houdt de Egyptische autoriteiten verantwoordelijk. Amnesty International roept op tot een grondig onderzoek.

Ingewijden bevestigen het overlijden van de 67-jarige oud-president. ,,Hij was voor de rechter ongeveer 20 minuten aan het woord. Daarna werd hij erg opgewonden en viel hij flauw”, zegt een bron. ,,Hij is daarna snel overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed.” 

Volgens medische bronnen overleed hij aan een hartaanval. De bron zei daarnaast dat de 67-jarige oud-president een goedaardige tumor had en daarvoor onder continue behandeling stond.

Spionagezaak

De oud-president zou in de rechtbank zijn geweest vanwege een spionagezaak. Dat had te maken met vermeende contacten met de Palestijnse Hamas-beweging. Mursi was na de staatsgreep in 2013 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar.

De Moslimbroederschap, waar Morsi lid van was, zegt dat de mensenrechten van de afgezette leider niet zijn gerespecteerd. De Vrijheids- en Rechtvaardigheidspartij (FJP) stelt onder meer dat de autoriteiten Morsi ‘medicatie hebben onthouden en hem walgelijk eten gaven’. De politicus is met opzet een ‘langzame dood’ gestorven, aldus een verklaring op de website van de politieke tak van de Moslimbroederschap.

Amnesty International roept de Egyptische autoriteiten onmiddellijk op tot een ‘onafhankelijk, grondig en transparant onderzoek’ naar de omstandigheden rond de dood van Morsi. De mensenrechtenorganisatie zegt in een verklaring dat de oud-president tijdens zijn gevangenschap zo’n zes jaar feitelijk was afgesneden van de buitenwereld.  Hij mocht in die periode naar verluidt maar drie keer familie ontvangen. Deze omstandigheden zorgden voor een zware aanslag op zijn fysieke en mentale toestand. Hiermee zijn volgens Amnesty internationale mensenrechten geschonden.

Mursi is vandaag begraven. Zijn familie liet weten dat hij naast andere prominente figuren uit de Moslimbroederschap ligt op een begraafplaats in Caïro. De begrafenis was in Nasr City, een district in de Egyptische hoofdstad. De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven om Mursi te begraven in zijn thuis-provincie Sharkia, aldus zijn zoon Ahmed.

Presidentschap 

Morsi was maar kort president. Hij won de allereerste democratische verkiezingen die volgden op de val van het bewind van Hosni Mubarak en regeerde Egypte ongeveer een jaar. Het leger schoof hem in 2013 opzij na massale demonstraties tegen zijn bewind en hij werd gevangengenomen. Demonstraties door islamieten direct daarna werden door leger en politie bloedig neergeslagen. Na Morsi kwam generaal Abdul Fatah al-Sisi aan de macht. 

De voormalige president werd in 2015 door een Egyptische rechter ter dood veroordeeld wegens spionage voor buitenlandse machten. Die veroordeling was mede gebaseerd op het mogelijk maken van een gevangenisuitbraak waaraan Morsi al in 2011 had meegewerkt. Op dat vonnis werd internationaal veel kritiek geuit. Het hof van cassatie in Caïro heeft de straf uiteindelijk verworpen en bepaald dat het proces over moest. Morsi was na de staatsgreep overigens al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Dat had te maken met de dood van demonstranten.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.