Volledig scherm
Giovannino © Facebook

Ouders laten baby met zeldzame ‘vissenhuidziekte’ achter in ziekenhuis

Een baby, geboren met een zeldzame en ernstige huidaandoening, is door zijn ouders achtergelaten in een ziekenhuis in Turijn. De vier maanden oude Giovannino lijdt aan Harlekijn Ichthyosis, een genetische aandoening die een dikke, droge huid en een ‘visachtig uiterlijk’ veroorzaakt.

Sinds zijn geboorte in augustus wordt Giovannino intensief verzorgd door verpleegkundigen in het Sant’Anna ziekenhuis in Turijn. Daar komt mogelijk binnen enkele weken noodgedwongen een einde aan. In de tussentijd wordt er naarstig gezocht naar de ouders, maar het is vooralsnog één groot raadsel waar zij op dit moment zijn en waarom ze hun kind hebben achtergelaten.

,,Ik weet niet wat de reden is. Het enige dat vaststaat, is dat dit kind in de steek is gelaten”, zei een van de verpleegsters die voor hem zorgde tegen de Italiaanse krant La Stampa. ,,We dromen hier allemaal dat hij binnenkort een eigen huisje heeft.”

Uitdroging

De lokale autoriteiten zijn zich bewust van de trieste situatie en hebben de afgelopen tijd met man en macht geprobeerd de ouders op te sporen. Ze zijn bereid een tijdelijk thuis te bieden aan Giovannino, maar zijn medische toestand betekent wel dat hij continu speciale zorg nodig heeft.

Het jongetje wordt op dit moment onophoudelijk verzorgd op een speciale intensive care in het ziekenhuis. Om te voorkomen dat zijn huid uitdroogt, wordt hij uit het zonlicht gehouden en meerdere keren per dag met een vochtinbrengende crème ingesmeerd.

,,Het is een schattig kind dat glimlacht en graag rondgeleid wordt”, vertelde het hoofd van de afdeling tegen de Italiaanse krant La Repubblica. ,,Hij is blij als iemand hem naar muziek laat luisteren.”

Slechts luttele uren nadat vandaag het verhaal van Giovannino bekend werd, begonnen mensen massaal contact op te nemen met het ziekenhuis en aan te bieden hem te adopteren. Autoriteiten in Turijn evalueren momenteel alle aanvragen en onderzoeken verder ook of gespecialiseerde pleegzorg een optie is.

Ruitvormige schubben

Kinderen met de ziekte Harlekijn Ichthyosis worden geboren met ruitvormige schubben, wat problemen met de luchtwegen en beweging kan veroorzaken. Omdat het kindje scheurtjes heeft in de huid die flinke infecties teweeg kunnen brengen, is hij soms wekenlang aan bed gekluisterd.

De huid moet constant worden ontdaan van dode huidcellen, en vijf keer per dag worden ingesmeerd met een speciale zalf. Daarbovenop is het voor hem noodzakelijk om drie keer per week in een bad van vochtinbrengende crème te liggen. De ziekte is erfelijk en schuilt in een gemuteerd gen dat is overgedragen door de ouders.

  1. Drie gevallen coronavirus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest
    'Meer besmettingen verwacht'

    Drie gevallen coronavi­rus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest

    In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent.