Overlevende crash Pakistan: ‘Alles wat ik zag was rook en vuur, wat ik hoorde was gillen’

Muhammad Zubair, een van de vooralsnog twee of drie overlevenden van de vliegtuigcrash in een woonwijk in het Pakistaanse Karachi, heeft vanuit zijn ziekenhuisbed de lokale pers te woord gestaan. ,,Alles wat ik kon zien, was rook en vuur. Ik hoorde gillen van alle kanten.’’ 

Mohammed Zubair ligt in een ziekenhuis in Karachi. Hij overleefde de vliegtuigcrash. Om hem heen staan enkele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie minister Saeed Ghani van de provincie Sindh (tweede van rechts, met bril)
Volledig scherm
Mohammed Zubair ligt in een ziekenhuis in Karachi. Hij overleefde de vliegtuigcrash. Om hem heen staan enkele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie minister Saeed Ghani van de provincie Sindh (tweede van rechts, met bril) © AP

De Pakistaan deed zijn verhaal in een ziekenhuis in dezelfde plaats als waar de crash plaatsvond. Vlucht PK8303 met aan boord 91 passagiers en 8 bemanningsleden stortte er omstreeks 09.30 uur lokale tijd neer op een woonwijk. 

Zubair legde Geo News uit dat de piloot een eerste keer op het vliegveld in de Pakistaanse stad had geprobeerd te landen, met het toestel kort de grond raakte, maar daarna weer terug omhoog ging. Na tien minuten rondcirkelen kondigde de gezagvoerder een tweede landingspoging aan. De landing mislukte faliekant; voordat de luchthaven werd bereikt, stortte de Airbus 320 neer in een woonwijk

,,Ik zag alleen maar rook en vuur. Ik hoorde alleen maar gillen om me heen. Kinderen en volwassenen. Ik kon niemand zien, ik hoorde alleen hun gegil’’, zei Zubair. ,,Ik maakte mijn veiligheidsgordel los en zag een moment wat licht. Ik bewoog me richting dat licht. Ik moest drie meter naar beneden springen en daarna was ik veilig.’’

Lichamen

Reddingsdiensten en vrijwilligers zoeken tussen de wrakstukken van het vliegtuig naar slachtoffers.
Volledig scherm
Reddingsdiensten en vrijwilligers zoeken tussen de wrakstukken van het vliegtuig naar slachtoffers. © AP

Na de crash zijn hulpdiensten en vrijwilligers gelijk aan de slag gegaan met het zoeken naar slachtoffers en overlevenden. Vooralsnog zijn 97 lichamen geborgen, aldus lokale gezondheidsfunctionarissen. Waarschijnlijk gaat het om passagiers uit het toestel en bewoners van de wijk waarin het vliegtuig crashte. Eerder liet een woordvoerder van Pakistan International Airlines (PIA) weten dat al 41 lichamen van passagiers zijn geborgen.

Enkele ziekenhuizen in de omgeving werden allemaal in de opperste staat van paraatheid gebracht. Verschillende gewonden zijn afgevoerd voor medische zorg, onder wie in ieder geval twee personen die in het toestel zaten: Zubair en Zafar Masood, ceo van de Punjab Bank. Hij heeft enkele botbreuken, maar is bij en verkeert in stabiele toestand.

Motorproblemen

De oorzaak van de vliegramp is nog niet bekend. ,,Het laatste wat we van de piloot hoorden, was dat hij een technisch probleem had”, zei PIA-woordvoerder Abdullah H. Khan in een videoverklaring. De piloot stuurde een noodsignaal naar de verkeerstoren en vertelde de luchtverkeersleiders dat beide motoren waren uitgevallen, zo is te horen op een gespreksopname die online werd geplaatst. ,,Hij kreeg te horen dat twee landingsbanen vrij waren. Maar hij besloot een doorstart te maken.”

Ooggetuigen meldden aan lokale tv-stations dat ze het vliegtuig rond de luchthaven zagen cirkelen voordat het in de woonwijk neerstortte.

De Airbus 320 was vertrokken uit de Pakistaanse stad Lahore. De internationale luchthaven bij Karachi staat bekend als een van de drukste van het land.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.