Verlaten straten in Codogno in Italië
Volledig scherm
Verlaten straten in Codogno in Italië © AFP

Paniek is groot in Italië na tweede coronadode

Met inmiddels twee doden en bijna 30 besmettingen is Italië het zwaarst door het coronavirus getroffen land in Europa. Een gedeelte van Noord-Italië is van de buitenwereld afgesloten, mondkapjes zijn al weken uitverkocht en in het hele land heerst angst.

Nu het Corona virus ook een tweede slachtoffer heeft geëist in Italië begint de paranoia om zich heen te grijpen. Passagiers van een trein die vrijdagavond laat in het zuidelijke gelegen Lecce aankwam mochten urenlang niet uitstappen vanwege een vermeend ziektegeval aan boord. Het bleek loos alarm. 

In Turijn werd een Chinese vrouw op straat aangevallen, het derde geval in korte tijd in die stad. En op sociale media geven bezorgde Italianen aan dat ze thuis blijven en alleen nog met mondkapjes de straat op gaan, ook al wonen ze honderden kilometers van infectiehaard Codogno vandaan. Het Chinese virus appelleert aan de hypochondrische aard van de Italiaan, 37,5 is hier al koorts, en aan het aangeboren wantrouwen tegen de overheid. Volgens menig Italiaan houdt de overheid informatie achter en is de situatie een stuk erger dan hen wordt voorgespiegeld.

Sportwedstrijden

Intussen neemt de Italiaanse overheid snel, drastische maatregelen. Al bij de eerste  ziektegevallen, nu drie weken geleden, riep de regering een sanitaire noodtoestand uit en legde al het vliegverkeer met China stil. En nu zijn in de getroffen gebieden scholen en horecagelegenheden voorlopig gesloten en zijn sportwedstrijden, kerkdiensten en carnavalsoptochten afgelast. Mensen wordt geadviseerd zo veel mogelijk binnen te blijven, mondkapjes te dragen als ze naar buiten gaan en bij griepsymptomen zo snel mogelijk een arts in te lichten. 

Het ministerie van gezondheidszorg waarschuwt mensen niet naar een ziekenhuis te gaan, om verdere besmetting te voorkomen. In Rome en omgeving, waar ook drie besmettingen zijn vastgesteld, zijn 700 ziekenhuisbedden voorbestemd voor eventuele ziektegevallen, ook zijn verschillende kazernes uitgerust om mensen in quarantaine te houden. De negentien Italianen die op het cruiseschip ‘Diamond Princess’ zaten, zijn overgebracht naar de Cecchignola kazerne in Rome. 

Al die maatregelen hebben niet kunnen voorkomen dat inmiddels twee Italianen zijn overleden aan het coronavirus, een oudere man uit de buurt van Padova en een oudere vrouw uit Lombardije. Opmerkelijk is dat beide slachtoffers nooit in China zijn geweest of direct contact hebben gehad met iemand die het land heeft bezocht. De vrouw uit Lombardije is waarschijnlijk wél in contact geweest met de 38-jarige man uit Codogno die als patiënt nul wordt gezien van deze epidemie. Hij ligt nog steeds op de intensive care maar zijn toestand is stabiel.

Volledig scherm
© AFP
 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.