Volledig scherm
De paus speelde nog even een kort potje tafelvoetbal op de bijeenkomst met jonge voetballers. © REUTERS

Paus bekritiseert overdreven salarissen voetballers

Paus Franciscus heeft de miljardendeals bij transfers en de overdreven spelerssalarissen in het profvoetbal veroordeeld. ,,De schoonheid van het voetbal mag niet teloor gaan door de extravagante eisen bij de contractonderhandelingen’’, zei de kerkleider onder meer tijdens een ontmoeting vrijdag met zesduizend jonge Italiaanse voetballers, zo meldde het Vaticaan zaterdag op zijn website.

 De paus riep de profvoetballers verder op ,,een voorbeeldige levensstijl na te streven en om solidair te zijn met de zwaksten’’.

,,Velen beschouwen het voetbal als de mooiste sport ter wereld. Ik ben ook die mening toegedaan’’, aldus de paus, die al sinds zijn jeugd een fanatiek supporter is van de Argentijnse voetbalclub San Lorenzo. Hij zei het voetbal vooral te waarderen omdat het teamgeest bijbrengt. Sport leert volgens hem ook om met nederlagen en tegenslagen om te gaan. ,,Voetbal is goed voor het hart én voor het hoofd’’, besloot paus Franciscus de bijeenkomst, die mede was georganiseerd door de sportkrant La Gazzetta dello Sport en de Italiaanse voetbalbond