Volledig scherm
© Thinkstock

Pianomuziek zorgt voor beter glas wijn

Frans onderzoek bewijst het: wijn wordt beter van muziek. De druiven worden er beter van.

Ten noorden van Toulouse staat bijna 500 hectare met druivenstokken en die worden sinds kort vertroeteld met muziek. Er galmt piano- en orgelmuziek over de velden. Die klanken beschermen de druiven namelijk tegen ziektes.

,,De eerste keer dat ik er over hoorde, moest ik lachen’’, vertelde druiventeler Julien Custody in de Franse pers. ,,Maar er staat zó veel op het spel dat ik dacht: laten we het maar proberen.’’

De telers in het gebied kampen met een hardnekkige schimmel die de druivenstokken aantast. Custody zag vorig jaar 2,5 procent van zijn potentiële oogst afsterven. Bestrijdingsmiddelen tegen de schimmel zijn al jaren verboden.

De 32-jarige Franse boer stapte naar collega’s en vertelde ze over de ‘muziektherapie’. De collega’s reageerden enthousiast, de lokale beroepsvereniging trok de portemonnee en nu zijn ze begonnen. Zes druiventelers hebben speakers neergezet tussen hun druiven. Elke ochtend en elke avond klinkt acht minuten pianomuziek om de druifjes te helpen in hun strijd tegen de schimmels.

De muziektherapie werd bedacht door de Franse natuurkundige Joël Sternheimer. Hij zegt dat de frequenties van zijn muziek de golven nabootsen die planten zelf ook creëren tijdens de zogeheten eiwitsynthese. Door heel specifieke klanken te kiezen, en die in een bepaald tempo tijdens een bepaalde tijdsduur af te spelen, kan muziek de eiwitsynthese stimuleren, de groei van de plant bevorderen en ziektes tegenhouden, aldus Sternheimer.

Sinds 2008 wordt het concept al op 600 plaatsen in Frankrijk toegepast, ook bij tomaten en courgettes. Wijnboeren lijken de grootste fans. In de Elzas en in de Champagne-streek klinken al piano’s tussen de druiven. In de omgeving van Bordeaux gebruiken wijnboeren al vijf jaar de gepatenteerde muziek: de druivensterfte is er met 75 procent gedaald.

 1. David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’
  PREMIUM
  coronavirus

  David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

  De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”
 2. Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescholieren zwaargewond

  Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescho­lie­ren zwaarge­wond

  Bij een ernstig ongeluk met een schoolbus in de Duitse deelstaat Thüringen zijn een meisje en een jongen van acht jaar om het leven gekomen. Vijf kinderen raakten zwaargewond en vijftien anderen lichtgewond. Ook de buschauffeur is gewond, bevestigt Bodo Ramelow, minister-president van de deelstaat Thüringen, op Twitter. ,,Ik leef intens mee met de ouders en familieleden van de overleden schoolkinderen.’’