Volledig scherm
Hide the Pain Harold © Shutterstock

‘Pijn weglachende’ man achter beroemde meme doet zijn verhaal: ‘Ik ben niet echt verdrietig’

foto's‘Life hack: bewerk een pompoen om je af te leiden van het feit dat je zelf ook een levenloos en rond object bent met een neppe glimlach.’ Met dergelijke onderschriften gaat het gezicht van de Hongaar András Arató al jarenlang het internet over. Aan The Guardian vertelde Arató welke impact zijn inmiddels wereldberoemde gezichtsuitdrukking op hem heeft gehad. 

Ongeveer tien jaar geleden nam een fotograaf contact op met Arató nadat hij diens vakantiefoto's op Facebook had gezien. Hij wilde de Hongaar fotograferen voor zijn collectie stockfoto's. Dat zijn foto's die vrij beschikbaar zijn op het internet en gebruikt worden als illustraties bij artikelen in kranten, tijdschriften en op websites. Arató stemde toe.

Stockfoto's zijn een geliefd voorwerp van makers van memes, oftewel komisch bedoelde plaatjes of filmpjes die via internet verspreid worden. Dat overkwam ook Arató. Een van zijn gezichtsuitdrukkingen, waarbij hij een ongemakkelijke glimlach combineert met een treurige oogopslag, werd ongekend populair.

Velen herkenden zich in de expressie van Arató, die een diepe pijn weg lijkt te lachen. Het leverde hem de bijnaam Hide The Pain Harold (Verberg de pijn-Harold) op. De gelaatsuitdrukking van Arató wordt door meme-makers aan allerlei situaties gekoppeld waarin iemand de pijn weglacht, zoals het zien van je vrijwel lege bankrekening.

Commercials en veel geld

Arató was in eerste instantie niet gecharmeerd van de vele memes die er met zijn gezicht gemaakt werden. Zijn vrouw haatte de memes zelfs, vertelt de Hongaar. Hij wilde echter, in navolging van zijn bekende gezichtsuitdrukking, niet toegeven aan de pijn.

Arató besloot zijn nieuwe identiteit te omarmen en speelde als Hide The Pain Harold in commercials, videoclips en gaf zelfs een TED-talk. Het leverde hem een mondiale cultstatus én een flinke hoeveelheid geld op. Dat laatste zorgde er volgens Arató voor dat zijn vrouw ineens ook een stuk positiever werd over de memes.

Inmiddels mikt Arató met zijn befaamde gelaat niet alleen op een lach, maar zet de Hongaar zich ook in voor serieuzere doeleinden. Zo is hij het gezicht van een campagne van een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Hongarije. 

Volledig scherm
Hide the Pain Harold © Shutterstock

De 74-jarige Arató is nu naar eigen zeggen gelukkiger dan zijn verdrietige expressie doet vermoeden. ,,Ik ben 40 jaar ingenieur geweest. Als ingenieur was ik echt mezelf. Nu speel ik een rol: ik ben Hide The Pain Harold. Maar ik ben niet echt een verdrietige man, ik ben best gelukkig.’’

Volledig scherm
Hide the Pain Harold © Shutterstock
Volledig scherm
András Arató. © Videostill.
Volledig scherm
Hide the Pain Harold © Shutterstock
 1. Amerikaanse EU-ambassadeur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaarden aan Kiev'
  Update

  Amerikaan­se EU-ambassa­deur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaar­den aan Kiev'

  Een belangrijke getuige in het parlementaire onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, de ambassadeur van de VS bij de EU Gordon Sondland, heeft beklemtoond dat er een beleid van 'voor wat, hoort wat' was jegens Oekraïne. Hij wijst op de naaste medewerker en advocaat van Trump, Rudolph Giuliani. Die zou destijds voorwaarden hebben gesteld aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor toenadering tussen Kiev en Washington.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.