‘Anna’ achter de knuppel van het tweemotorige propellervliegtuig.
Volledig scherm
‘Anna’ achter de knuppel van het tweemotorige propellervliegtuig. © Videostill

Piloot laat vrouw zonder brevet passagiersvliegtuig besturen: video van ‘Anna’ (33) gaat viral

De Russische autoriteiten zijn een strafonderzoek begonnen naar een piloot die een vrouw zonder vliegbrevet een passagiersvliegtuig liet besturen. De 33-jarige vrouw plaatste een video op sociale media, waarop te zien en te horen is hoe ze instructies krijgt van de piloot.

Het incident vond op 31 augustus plaats in het luchtruim boven de autonome Russische republiek Jakoetsië,  tijdens een vlucht van de hoofdstad Jakoetsk naar Batagai, een afstand van zo’n 700 kilometer. Het bewuste toestel was een Antonov An-24 met plaats voor 52 passagiers van luchtvaartmaatschappij IrAero uit Irkoetsk. Dat meldt de nieuwssite news.Ykt.ru, die de video onlangs toegestuurd kreeg en publiceerde, op basis van een verklaring van de persdienst van het Oost-Siberische directoraat-generaal voor transportonderzoek van de Russische federatie.

In de video is te zien hoe de vrouw, door Russische media geïdentificeerd als ‘Anna’, zich laat filmen achter de stuurknuppel terwijl ze de instructies van de piloot opvolgt. ,,Terug, naar rechts, nu naar links en draai terug’’, instrueert hij haar duidelijk hoorbaar. Dan vraagt de vrouw terwijl ze naar het navigatiescherm wijst: ,,Waarom kan ik daar niet komen?’’ De piloot reageert lacherig met: ‘Ik heb geen idee waarom je daar niet kunt komen.’  

#Bedankt

De vrouw was volgens het directoraat-generaal voor transportonderzoek 33 jaar oud en had geen vliegbrevet. ,,Een van de bemanningsleden liet haar illegaal in de cockpit komen. De piloot gaf haar daarna de controle over het vliegtuig met passagiers aan boord’’, luidt het in de verklaring. 

‘Anna’ plaatste het filmpje en ook enkele foto’s op haar Instagram met de hashtags ‘Dit was ongelooflijk cool’ en ‘Bedankt!’ Haar account is inmiddels verwijderd. Volgens de Russische zender 5 TV heet de piloot Kirill S.

IrAero Airlines heeft tegenover de nieuwssite uit Irkoetsk verklaard dat ze een ‘grondige controle’  is gestart naar de betrouwbaarheid van de video en het vermeende gedrag van de piloot en diens medebemanningsleden. “Wij betwijfelen dat dit onder de kernactiviteiten van onze luchtvaartmaatschappij valt: het verzorgen van passagiersvervoer”, aldus de persdienst.

In 1994 kwamen 75 mensen om het leven bij een vliegtuigcrash omdat de piloot, ook een Rus, zijn zoontje het toestel liet besturen. Het vliegtuig was onderweg van Moskou naar Hongkong.

‘Anna’ op een van de foto’s die ze in de cockpit maakte en op haar Instagram plaatste.
Volledig scherm
‘Anna’ op een van de foto’s die ze in de cockpit maakte en op haar Instagram plaatste. © Instagram
Het navigatiescherm waar 'Anne' naar wijst terwijl ze de piloot vraagt waarom ze daar niet kan komen.
Volledig scherm
Het navigatiescherm waar 'Anne' naar wijst terwijl ze de piloot vraagt waarom ze daar niet kan komen. © Videostill
 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.