Volledig scherm
Foto ter illustratie © REUTERS

‘Piloten Lion Air zochten wanhopig naar oplossing in handleiding Boeing 737’

De piloten van de noodlottige Boeing 737 MAX 8 van Lion Air, raadpleegden in de aanloop naar de crash nog een handleiding. Ze wilden weten waarom hun vliegtuig omlaag bleef duiken, maar het lukte niet het probleem tijdig op te lossen. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters.

Het vliegtuig crashte in oktober vorig jaar in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om het leven. De wijze waarop de piloten worstelen met het toestel is te horen op de cockpitvoicerecorder, een van de zwarte dozen. 

Recentelijk stortte ook een Boeing 737 MAX 8 neer in Ethiopië. Hierbij kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Beide rampen tonen duidelijke overeenkomsten.

Oplossing

Bij de vlucht van Lion Air zou de computer op basis van onjuiste gegevens de neus van het toestel omlaag hebben gedrukt. De 31-jarige gezagvoerder droeg de controle uiteindelijk over aan de copiloot, zodat hij zelf in de handleiding kon zoeken naar een oplossing. De eerste officier wist het toestel niet onder controle te houden, zeggen twee van de bronnen.

De gezagvoerder zweeg in de laatste momenten voor de crash. De copiloot zei ,,Allahoe akbar'', God is de grootste. Het onderzoek naar de ramp loopt nog. Onderzoekers kijken onder meer of de piloten voldoende waren getraind om met een dergelijk noodgeval om te gaan. De Boeing 737 staat momenteel wereldwijd aan de grond als gevolg van de twee vliegtuigrampen.

  1. Rechter die verkrachter (16) beschermde omdat hij ‘uit goede familie’ kwam, neemt ontslag

    Rechter die verkrach­ter (16) beschermde omdat hij ‘uit goede familie’ kwam, neemt ontslag

    ‘Als je eerste keer een verkrachting is...’ - Dat stuurde een Amerikaanse jongen (16) naar zijn vrienden, samen met een filmpje dat toonde hoe hij een meisje (16) aanrandde dat onder invloed was van alcohol. Hij moest voor de rechter verschijnen en die pleitte voor mildheid omdat de tiener uit een goede familie kwam en goede resultaten haalde op school. Er volgde een storm van protest en de rechter heeft nu met onmiddellijke ingang ontslag genomen.