Poetin stationeert kernwapens in Belarus, de tien vliegtuigen die ze kunnen afvuren staan er al
Rusland gaat tactische kernwapens in Belarus stationeren. Dat maakt de Russische president Poetin zaterdagavond bekend in een tv-gesprek. Op 1 juli zou een opslagfaciliteit klaar moeten zijn en dan kunnen de wapens naar het buurland worden verplaatst. De tien Russische bommenwerpers die nucleaire wapens kunnen afvuren, staan er al.
Volgens Poetin gaat het dus om tactische kernwapens. Hij schendt naar eigen zeggen het internationale recht niet en maakt de vergelijking met de Verenigde Staten, dat in meerdere Europese landen kernwapens heeft opgeslagen. Zo is het een publiek geheim dat in het Brabantse Volkel Amerikaanse kernkoppen liggen.
Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken en veel kleiner dan een klassieke atoombom. Maar ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.
Meerdere keren om gevraagd
Belarus - dat naast Oekraïne en Rusland grenst aan Navo-landen Litouwen, Letland en Polen - mag volgens internationale verdragen geen kernwapens bezitten. President Aleksandr Loekasjenko van dat land heeft volgens Poetin meerdere keren om de stationering van kernwapens gevraagd. ,,We zijn met hem overeengekomen dat we die in Belarus plaatsen, zonder het non-proliferatieverdrag te schenden”, aldus Poetin. Dat internationale verdrag - ook ondertekend door Rusland - heeft als doel dat het aantal kernwapens in de wereld en het aantal landen dat ze heeft wordt beperkt. De Russische leider wijst erop dat de wapens niet in Belarussische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.
,,Dit is onderdeel van het spel van Poetin, om de Navo te intimideren”, zegt directeur van de nucleaire afdeling van de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers tegen persbureau Reuters. ,,Omdat het geen enkel militair nut heeft om dit te doen in Belarus. Rusland heeft zo veel van deze wapens in het eigen land.” Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) reageert wel verontrust. ‘In de context van de oorlog in Oekraïne is de kans op een misrekening of een misverstand extreem groot', tweet de organisatie. ‘Nucleaire wapens delen maakt de situatie veel erger en kan voor een catastrofe zorgen met grote humanitaire consequenties.’
Geen bewijs van gebruik
De Amerikanen zeggen geen enkele aanwijzing te hebben dat Rusland of Belarus de wapens wil gebruiken. ‘We hebben de rapporten van de aankondiging gezien en zullen het in de gaten houden’, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie in een statement. Daarbij staat ook dat het ministerie geen enkele reden ziet om de eigen strategie rondom kernwapens aan te passen.
Loekasjenko geldt als trouwe bondgenoot van Poetin en steunt de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij is politiek en economisch afhankelijk van Moskou. In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren. Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen. Volgens de Verenigde Staten spraken de twee ‘al enige tijd’ over de nieuwe kernwapen-deal.
Sinds 1996 kernwapen-vrij
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kregen Rusland, Belarus, Oekraïne en Kazachstan elk een deel van de kernwapens. Vlak daarna besloten ze gezamenlijk dat die kernwapens in Rusland moesten worden gestationeerd. Sinds 1996 hebben de drie kleinere landen geen eigen kernwapens meer. Rusland was er tot voor kort openlijk trots op dat het - in tegenstelling tot de VS - geen wapens in andere landen stationeerde.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
Fraser Island wordt K’gari: Australië corrigeert ‘historische fout’
Het iconische Fraser Island voor de kust van Australië verandert van naam om een ‘historische fout’ te herstellen. ‘s Werelds grootste zandeiland - dat jaarlijkse honderdduizenden reizigers trekt - heet vanaf nu K’gari. Dat betekent paradijs in de lokale taal Butchulla. -
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
Migranten worden straks eerlijker over de EU-landen verdeeld. Maar de opvang kan ook worden afgekocht. Gedacht wordt aan 20.000 euro per hoofd. Voor Nederland een ‘koopje’. -
Met video
Belangrijke stuwdam in Oekraïne verwoest, nabijgelegen stad overstroomd: ‘Enorme schade voor milieu’
De verwoesting van een dam in door Rusland bezet gebied in het zuiden van Oekraïne leidt tot grote zorgen over de veiligheid van burgers. Op beelden is te zien dat een grote hoeveelheid water de gebieden rond de stad Nova Kakhovka in stromen. Er worden mensen geëvacueerd, al is nog niet te overzien hoe groot de schade zal zijn. Tijdens de evacuaties zou er zijn geschoten. -
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
De Australische Kathleen Folbigg (55) is na twintig jaar cel vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor de moord en doodslag op haar vier kinderen, maar zelf bleef ze al die tijd haar onschuld volhouden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt er nu grote twijfel te zijn over haar schuld. Daarom is Folbigg na twintig jaar op vrije voeten gesteld.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
oorlog oekraïne
TERUGLEZEN | Rusland claimt ‘juridische’ val van Bachmoet, Finland officieel bij de NAVO
Het Russische huurlingenleger Wagner zegt Bachmoet ‘in juridische zin’ te hebben veroverd. De leider van de groep, Jevgeni Prigozjin, laat weten dat zijn troepen de Russische vlag hebben gehesen op het gemeentehuis van de Oost-Oekraïense stad, die al maandenlang het middelpunt vormt van felle gevechten. Oekraïne ontkent dit echter. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?