Politie geeft beelden vrij van fatale aanrijding met zelfrijdende Uber-auto

De politie van Tempe in de Amerikaanse staat Arizona heeft beelden van de dodelijke aanrijding met een zelfrijdende auto van Uber vrijgegeven. De beelden zijn gemaakt vanuit de wagen en laten niet het ongeval zelf zien, maar de vrouw die voor de zekerheid achter het stuur zat. Te zien is dat ze niet oplette, toen de auto een 49-jarige voetganger aanreed.

Het slachtoffer stak net de weg over, toen de auto tegen haar botste. De auto remde niet. Hoewel het compilatiefilmpje stopt op het moment dat Elaine Herzberg wordt aangereden, zijn vanuit de Uberauto zowel opnamen van de straat als van de persoon achter het stuur gemaakt. De politie onderzoekt de beelden.

In de video is te zien hoe de 44-jarige Rafaela Vasquez achter het stuur haar ogen niet op de weg heeft. Ze verklaarde aan de politie dat de voetgangster als in een flits voor de auto opdook. Het geluid van de aanrijding zou het eerste zijn dat zij merkte. De video laat echter zien dat Vasquez net voor het ongeluk opkijkt.

Uber, dat na het fatale ongeluk alle tests met zelfrijdende auto’s heeft opgeschort, noemt de videobeelden ‘hartverscheurend om te zien’. In een verklaring zegt het bedrijf dat de gedachten uitgaan naar de nabestaanden van het slachtoffer. ,,Onze auto’s blijven stilstaan en we zullen de autoriteiten op alle mogelijke manier helpen bij het onderzoek.''

Volledig scherm
De vrouw die voor de zekerheid achter het stuur zat, lette niet op zo blijkt uit de video © REUTERS
Volledig scherm
De schade aan de Uber-auto na de dodelijke aanrijding. © AP
Volledig scherm
De plaats waar de zelfrijdende Uberauto Elaine Herzberg aanreed. © AP
  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.