Presentator BBC krijgt tijdens uitzending onverwacht telefoontje van taliban: ‘Dit is mindblowing’
Een Australische BBC-presentator met Afghaanse wortels kreeg zondag tijdens een live-uitzending telefoon van een talibanwoordvoerder. In een gesprek van een half uur deed Suhail Shaheen de plannen van de radicaalislamitische beweging uit de doeken.
De Australische Yalda Hakim ontvluchtte Afghanistan als kind en groeide op in Sydney. Ze werkt als presentator voor BBC in Australië. Zondag bracht ze verslag uit van de situatie in Afghanistan, waar de stad Kaboel op dat moment omsingeld werd door talibanstrijders.
Toen de journaliste midden in een uitzending een oproep kreeg van talibanwoordvoerder Suhail Shaheen, zorgde ze ervoor dat kijkers het gesprek konden volgen door haar telefoon op luidspreker te zetten en hem naast een microfoon te leggen. Enkele uren later vielen de talibanstrijders de stad binnen en veroverden ze het presidentiele paleis, van waaruit ze de overwinning op de Afghaanse regering uitriepen.
Shaheen deed tijdens het gesprek in grote lijnen uit de doeken hoe de taliban hun nieuwe machtspositie zouden invullen, twintig jaar nadat het talibanregime van de macht werd verdreven na de aanslagen van 11 september 2001. De man verzekerde de journaliste dat de Afghaanse bevolking niet bang moest zijn. ,,Er zal geen wraak genomen worden, op wie dan ook", klonk het. ,,Wij zijn de dienaren van het volk en van dit land”.
,,We willen een inclusieve islamitische regering. Dat betekent dat alle Afghanen vertegenwoordigd zullen worden”, verzekerde Shaheen nog. De nieuwe regering zal de shariawetgeving opleggen, verduidelijkte de woordvoerder, die de brutale repressiemethoden van het vroegere regime, zoals openbare executies en het afhakken van ledematen, weigerde. Gevraagd of vrouwen alleen de straat op zullen mogen, antwoordde Shaheen dat dat kan zolang zij de islamitische wetten volgen. Hij sprak tegen dat vrouwen dat tijdens de vorige regeerperiode van de taliban in Afghanistan niet konden.
Vrouwen
Volgens Shaheen zijn de taliban niet van plan vrouwen de toegang tot opleiding of werk te ontzeggen. Dat vrouwen in de stad Herat door talibanstrijders worden weggestuurd van de universiteit of van hun werkplek, noemt hij ‘niet het beleid’. ,,Het beleid is dat vrouwen naar school kunnen en kunnen werken als ze een Hijab dragen", klonk het. Welke beroepen vrouwen zullen mogen uitoefenen, is een beslissing die volgens Shaheen door de nieuwe overheid zal worden genomen.
De woordvoerder verzekerde ook dat internationale ambassades en hun werknemers niet het doelwit zouden worden en dat ze in het land mogen blijven. Berichten dat talibanstrijders van huis tot huis gaan op zoek naar mensen die hebben samengewerkt met het Westen, doet Shaheen af als geruchten verspreid door tegenstanders om de taliban in een slecht daglicht te stellen. ,,Er is geen enkel risico voor diplomaten of humanitaire organisaties. Ze kunnen allemaal blijven werken zoals ze tot op de dag van vandaag hebben gedaan. Er zal hen geen kwaad overkomen”, aldus Shaheen.
Shaheen zei voorts nog dat de taliban ‘een nieuw hoofdstuk’ van tolerantie en vrede willen aanvatten.
‘Mindblowing’
Yalda Hakim krijgt op sociale media veel lof voor haar gesprek met de talibanwoordvoerder. ,,Het interview is mindblowing“, vindt de Britse journaliste Aasmah Mir. Ook haar collega Stephanie Hegarty prijst Hakim voor het interview, en in het bijzonder voor het feit dat ze de woordvoerder confronteerde met getuigenissen van vrouwen in Afghanistan over hun rechten.
Lees ook:
Klok in Kaboel in 24 uur 24 jaar teruggedraaid: “Had je televisie, dan sloeg de taliban die kapot”(+)
Landgenoten wanhoop nabij omdat ze niet terug naar huis geraken: “Ze houden ons extra in de gaten”(+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Navo-topman: ‘Ineenstorting’ Afghanistan is eigen schuld
De tragedie die zich momenteel afspeelt in Afghanistan is het gevolg van ‘een zeer plotse ineenstorting van het Afghaanse politiek en militair leiderschap’. Met die woorden legt Navo-topman Jens Stoltenberg de schuld voor het Afghanistan-drama in Kaboel, in plaats van in Brussel of Washington. -
PREMIUMprofiel
Niet zozeer de Finnen, maar vooral in het buitenland zijn we dol op Sanna Marin
Blijft Sanna Marin premier van Finland? De Finnen stemmen zondag voor een nieuw parlement. Ondanks Marins sterrenstatus is het nog maar de vraag of haar sociaaldemocratische partij opnieuw de grootste wordt. ,,Ze is vooral populair in het buitenland.’’ -
Rus die strafkamp probeerde te ontvluchten om anti-oorlogstekening van dochtertje, opgepakt in Belarus
In Belarus is donderdag een 54-jarige Rus aangehouden die op de vlucht was voor de autoriteiten in zijn land, omdat zijn dochter op 12-jarige leeftijd een tekening tegen de oorlog had gemaakt. -
Wil Moskou opgepakte Amerikaanse journalist uitruilen tegen Russische spion die in Den Haag werkte?
Het knettert weer tussen Washington en Moskou. De arrestatie van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich (31) op verdenking van spionage, zorgt voor nieuwe spanningen. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
3
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Misschien wel dé foto van het jaar: 640 Afghanen op de vlucht in Amerikaans militair toestel
640 Afghanen die proberen te ontsnappen aan de taliban in één vliegtuig. Misschien wordt dit wel de foto van het jaar, klinkt het nu al over het indrukwekkende beeld van de binnenkant van het militaire transportvliegtuig. Meer over de militaire vluchten van de C-17's die vermoedelijk de geschiedenisboeken in zullen gaan.