Leden van de Nationale Verkiezingscommissie in Egypte kondigen de resultaten van het referendum aan.
Volledig scherm
Leden van de Nationale Verkiezingscommissie in Egypte kondigen de resultaten van het referendum aan. © AFP

President Sisi van Egypte langer aan de macht door grondwetswijziging

President Abdul-Fatah al-Sisi blijft mogelijk tot 2030 aan de macht in Egypte. Inwoners van Egypte stemden voor een grondwetsaanpassing die een langer regime van al-Sisi mogelijk maakt. Critici van de president verwachten dat al-Sisi zijn autoritaire greep op het land hiermee verstevigd. 

Al-Sisi, die sinds 2013 aan de macht is, regeert door de grondwetsaanpassing hoe dan ook tot 2024. De aanpassing verlengde de ambtstermijn van de president namelijk van vier naar zes jaar. Een ander amendement, alleen van toepassing op al-Sisi, maakt het voor de president mogelijk om op te gaan voor een derde ambtstermijn. Hierdoor is hij mogelijk tot 2030 aan de macht.  

De uitslag van het referendum is overweldigend in het voordeel van al-Sisi, de grondwetswijziging ontving meer dan 88 procent van de stemmen. Pro-regeringsmedia, bedrijven en politici hadden alles op gezet voor een ja-stem en een hoge opkomst. Stemmers kregen onder andere eten uitgedeeld en gratis ritjes naar de stembus. Iedereen die het driedaagse referendum boycotte kon een boete verwachten van de regering. 

De overredingskracht van de pro-regeringspartijen ontbrak bij de oppositie, die een flinke minderheid hebben in het parlement en geen bondgenoten in de media. De websites van onafhankelijke media en mensenrechtengroepen zijn door de autoriteiten veelal geblokkeerd. De mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en de Internationale Commissie van Juristen hadden al gepleit voor een terugtrekking van de amendementen. De organisaties zijn bang dat het land nog autoritairder wordt. 

Het Egyptische parlement keurde de grondwetswijziging vorige week al goed. Ook daar was de uitslag in het voordeel van al-Sisi. Van de 554 parlementsleen stemden er slechts 22 tegen, één parlementslid onthield zich van de stemming. 

 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
  Update

  Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

  De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.