Volledig scherm
President Maithripala Sirisena (derde van links) bezoekt de St. Sebastian's kerk in Negombo, twee dagen na de aanslagen. © AFP

President Sri Lanka vervangt legertop

De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, zal binnen een dag de legertop vervangen. Volgens de president hebben de hoogste militairen gefaald in het voorkomen van de zelfmoordaanslagen die meer dan driehonderd mensen het leven hebben gekost, ondanks het feit dat ze vooraf informatie hadden over de aanslagen.

,,Ik zal de politie en veiligheidstroepen de komende weken volledig herstructureren. Ik verwacht dat de hoofden van de defensie-instellingen binnen de komende 24 uur zullen worden vervangen’', zei Sirisena op de televisie. ,,De veiligheidsfunctionarissen die het inlichtingenrapport van een buitenlandse land hebben gekregen, hebben het niet met mij gedeeld. Ik heb besloten streng op te treden tegen deze functionarissen.’’

Gisteren werd bekend dat veiligheidsdiensten in Sri Lanka signalen hadden ontvangen over een mogelijke aanslag en daarover de politie hadden geïnformeerd. Premier Ranil Wickremesinghe en zijn kabinet werden echter niet ingelicht. De president, die de leiding heeft over het leger, had de rapporten niet gedeeld met de premier. 

Dit komt mogelijk door een vete tussen de premier en president Sirisena. Sirisena ontsloeg Wickremesinghe in oktober na een politiek meningsverschil, maar nam hem een week later onder druk van het hooggerechtshof weer aan. Sindsdien botert het niet tussen de twee.