Trump laat zijn dreigende woorden horen aan de vooravond van zijn herverkiezingscampagne.
Volledig scherm
Trump laat zijn dreigende woorden horen aan de vooravond van zijn herverkiezingscampagne. © REUTERS

President Trump dreigt met het uitzetten van miljoenen illegalen

De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat zijn land miljoenen illegalen gaat uitzetten. Het agentschap van de politie dat belast is met migratie (ICE) begint volgende week aan de uitzettingen, aldus de president. Trump laat zijn dreigende woorden horen aan de vooravond van zijn herverkiezingscampagne.

Er zijn naar schatting twaalf miljoen migranten illegaal in de VS. Zij zijn vooral afkomstig uit Mexico en Centraal-Amerika. Trump verklaart dat Guatemala ‘klaar is’ om een overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten over het opnemen van de migrantenstroom.

‘ICE zal volgende week beginnen met het uitzetten van de miljoenen illegalen die hun weg naar de VS hebben gevonden’, twittert de president. ‘Ze zullen net zo snel worden verwijderd als dat ze binnenkomen.’ Trump looft Mexico voor het stoppen van de toestroom vanuit Guatemala.

Uiteraard krijgen de Democraten er in Trumps tweets weer van langs. ‘De Democraten in het Congres zijn de enigen die niets doen. Zij moeten eens stemmen om de mazen in de wet te dichten en de asielregels te repareren!’, klinkt het. De grenscrisis zal dan snel tot het verleden behoren, belooft Trump.

Illegalen afschrikken

Een anonieme regeringswoordvoerder zegt dat de uitzettingsactie zich voornamelijk zal richten op de ruim 1 miljoen uitgeprocedeerde asielzoekers die hun uitzetting nu ontlopen. Het is niet gebruikelijk dat dit soort acties aan de grote klok worden gehangen en mogelijk moeten Trumps uitlatingen nieuwe illegalen afschrikken.

Deze maand sloten de VS en Mexico een overeenkomst, waarbij het land beloofde de grens met Guatemala te zullen versterken om migranten tegen te houden. Ook beloofde Mexico mensen uit Centraal-Amerika op te nemen tot hun asielaanvraag is behandeld door rechters in de VS.

De president zal vanavond, tijdens een bijeenkomst in Orlando in de staat Florida, officieel zijn herverkiezingscampagne aftrappen. Tijdens de verkiezingsrace van 2016 was immigratie een van zijn speerpunten en de verwachting is dat het onderwerp ook nu weer bovenaan zijn campagnelijstje zal staan.

 1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.
 2. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

  Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

  Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
 3. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

  Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

  Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.