President Trump wilde verkiezingen frauduleus laten verklaren: ‘En laat de rest aan mij over’
UpdateDe Amerikaanse oud-president Donald Trump wilde de presidentsverkiezingen vorig jaar ‘oneerlijk’ laten verklaren door zijn ministerie van Justitie. Hij hoopte met deze ongekende stap zijn verkiezingsnederlaag teniet te doen, meldt de krant The New York Times.
De Republikein zou in een telefoongesprek eind december met minister van Justitie Jeffrey Rosen en diens plaatsvervanger Richard Donoghue hebben gezegd: ,,Zeg maar dat de verkiezingen frauduleus waren en laat de rest aan mij over.” Het was Trumps reactie op de uitspraak van Donoghue dat zijn ministerie de uitslag van de verkiezingen niet kon veranderen. Trump dreigde zelfs met vervanging van Rosen.
Een parlementscommissie maakte de tekst van het telefoongesprek openbaar nadat The New York Times eruit had geciteerd. Het gaat om de handgeschreven aantekeningen van Donoghue. Het parlement onderzoekt de pogingen van Trump om de verkiezingen in diskrediet te brengen en zelfs de uitslag om te draaien.
‘Deze actie verdient geen bescherming’
De commissie kreeg de Donoghue-tekst van het ministerie van Justitie. Doorgaans verstrekt de regering het parlement geen aantekeningen over de besprekingen van de president met leden van zijn regering. In dit geval deed het ministerie van Justitie van de Democratische president Joe Biden afstand van de geheimhouding, omdat het om mogelijke overtredingen van een ex-president als persoon gaat. Het is geen overheidsactie die bescherming verdient, aldus The New York Times over de afweging.
Na de verkiezingen van 3 november sprak Trump van ‘massale verkiezingsfraude’ en zette hij verkiezingsfunctionarissen onder druk, bijvoorbeeld in de staat Georgia. Tientallen rechtbanken hebben echter de claims over vermeende fraude afgewezen.
Justitie: Trumps belastingaangiften naar parlement
Vandaag werd ook bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelt dat de belastingdienst de belastingaangiften van oud-president Donald Trump moet overhandigen aan het parlement (Congres). Het is een stap waar Trump zich lange tijd tegen heeft verzet.
Een commissie van het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Congres, had de aangiften van Trump opgevraagd. Volgens justitie zijn er ‘voldoende redenen’ om aan het verzoek te voldoen. Daarmee wordt een eerder besluit teruggedraaid.
In 2019, onder het presidentschap van Trump, werd gezegd dat de documenten juist niet mochten worden verstrekt. Dat was omdat de commissie niet eerlijk zou zijn geweest over waarom zij de informatie had opgevraagd. Democraten in het Huis zitten al jaren achter de belastingaangiften aan. Trump maakte die in tegenstelling tot de vorige presidenten niet openbaar.
Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter in het Huis van Afgevaardigden, verwelkomt het nieuwe besluit en noemt toegang tot de belastingaangiften ‘een kwestie van nationale veiligheid’. ,,Het volk verdient het om de feiten te weten over Trumps verontrustende belangenconflicten en ondermijning van onze veiligheid en democratie als president.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote zorgen over hulpverlening na instorten Kachovka-dam, Zelensky boos op VN en Rode Kruis
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
De Australische Kathleen Folbigg (55) is na twintig jaar cel vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor de moord en doodslag op haar vier kinderen, maar zelf bleef ze al die tijd haar onschuld volhouden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt er nu grote twijfel te zijn over haar schuld. Daarom is Folbigg na twintig jaar op vrije voeten gesteld. -
Fraser Island wordt K’gari: Australië corrigeert ‘historische fout’
Het iconische Fraser Island voor de kust van Australië verandert van naam om een ‘historische fout’ te herstellen. ‘s Werelds grootste zandeiland - dat jaarlijkse honderdduizenden reizigers trekt - heet vanaf nu K’gari. Dat betekent paradijs in de lokale taal Butchulla. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
met video / update
Vier kinderen steekpartij Annecy geopereerd en stabiel, Nederlands meisje buiten levensgevaar
-
-
-
PREMIUM
Enige vrouwelijke minister van Erdogan komt uit België, hij was ooit eregast op haar bruiloft
De enige vrouwelijke minister in de nieuwe Turkse regering is een Belgische. Mahinur Özdemir Göktaş (41) blijkt al jarenlang een vertrouweling te zijn van president Erdogan. Hij was zelfs bij haar huwelijk. Stond het in de sterren geschreven dat de machtigste man van Turkije haar ooit naar Ankara zou halen? -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.