Volledig scherm
Prins Andrew. © REUTERS

Prins Andrew in het nauw
door verleden met Epstein

Het gedrag van Jeffrey Epstein is voor de Britse prins Andrew nooit aanleiding geweest voor vermoedens van seksueel misbruik door de Amerikaanse multimiljonair. Dat meldde Andrew gisteren in een verklaring.

De prins liet weten dat hij Epstein sinds 1999 kende. De tweede zoon van koningin Elizabeth zegt dat hij Epstein één tot twee keer per jaar zag en dat hij tijd heeft doorgebracht in een aantal verblijven van de zakenman.

,,Tijdens de beperkte tijd die ik met hem doorbracht, ben ik nooit getuige geweest van gedrag dat vervolgens leidde tot zijn arrestatie.’’ Verder stelt Andrew dat het hem spijt en dat het een fout was om contact te houden met Epstein nadat die in 2008 was veroordeeld voor seksueel misbruik.

Foto's

Onlangs doken foto's uit 2010 op van Andrew bij de voordeur van de woning van Epstein in New York. De beelden van Andrew werden gepubliceerd door de Mail Online. Daarop is te zien dat Andrew zwaait naar een jonge vrouw die het pand heeft verlaten terwijl Epstein in een auto met chauffeur stapt. Verschillende media zijn de laatste weken in Andrews verleden en zijn vriendschap met de pedofiele multimiljonair gedoken. Wilde verhalen doen de ronde. De druk was groot voor de Britse prins om met een verklaring te komen. De verklaring van gisteren was op persoonlijke titel en had niet de zegen van de koninklijke voorlichtingsdienst van Buckingham Palace. Volgens royalty-watchers is Andrew nog nooit zo ver gegaan in de erkenning van zijn banden met Epstein.

Volledig scherm
Prins Andrew. © AP

Misbruik

De broer van prins Charles wordt al jaren achtervolgd vanwege zijn banden met Epstein. In 2014 al zongen beschuldigingen rond dat Andrew zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik van een minderjarige die in de kringen van de Amerikaanse multimiljonair verkeerde. Volgens Virginia Roberts Giuffree zou ze, in 2015, door Epstein 'ter beschikking zijn gesteld’ aan de Britse prins. Zij was toen 15. Guiffree heeft een foto verspreid waarop ze met de prins staat. Andrew heeft een hand om haar ontblote middel, zo weet de New York Times.

Een andere vrouw, de destijds ook minderjarige Johanna Sjoberg, heeft eveneens een aanklacht ingediend omdat de prins haar borst zou hebben betast. Vrienden van Andrew twijfelen niet aan zijn onschuld en oprechtheid in de verklaring. ,,Iedereen die de hertog kent, weet dat hij zeer loyaal is aan zijn vrienden. En soms is die loyaliteit niet in zijn eigen belang. Dat is wat hier is gebeurd”, aldus Johan Eliasch in de New York Times. 

Samen

Andrew en Epstein zijn vaak samen opgetrokken. Er bestaan beelden van beiden uit New York, Palm Beach, het Caraïbische gebied, Thailand en ook van koninklijke domeinen in Engeland en Schotland. Zijn relatie met Epstein heeft Andrews imago inmiddels enorm geschaad. De prins was heel populair in Engeland, mede omdat hij tot de vlottere royals behoorde en aanzien genoot als helikopterpiloot tijdens de Falklands Oorlog. 

Volledig scherm
Prince Andrew, midden, met collega's na terugkeer uit de Falklands Oorlog (1982). © Getty Images

Daarna kwam Andrew in opspraak wegens wat dubieuze transacties met Saoedi-Arabië en - volgens diplomaten - divagedrag. Royaltykenner Stig Abell zegt in de New York Times dat Andrew eigenlijk een 'beetje overbodige royal is met rammelende zakencontacten. Dus is het niet vreemd als hij dan met Epstein uithangt'.

Epstein, die ook bevriend was met prins Andrew's ex, Sarah Ferguson, voor wie hij een deel van haar schulden afbetaalde, pleegde een aantal weken geleden zelfmoord in een New Yorkse gevangenis. 

Volledig scherm
De van kindermisbruik en mensenhandel beschuldigde Amerikaanse multimiljonairJeffrey Epstein (66) was in het verleden goed bevriend met prins Andrew. © EPA