Volledig scherm
Het drama vond plaats in de psychiatrische instelling in Săpoca, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Boekarest. © Screenshot Antena3

Psychiatrische patiënt zaait dood en verderf in Roemenië

Een 38-jarige man heeft gisteravond in de Roemeense gemeente Săpoca vier mensen gedood in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat deed hij met een infuusstandaard. Ook verwondde hij negen patiënten van wie er twee in coma liggen.

Het is nog onduidelijk waarom de man, die zelf was opgenomen in het ziekenhuis, het had gemunt op zijn medepatiënten. ,,Alles gebeurde in minder dan een minuut tijd", verklaarde ziekenhuisdirectrice Viorica Mihalascu tegenover een Roemeense tv-zender. De man was volgens haar opgenomen op een normaal surveillanceniveau en er zou geen reden zijn geweest om te denken dat hij zo'n misdrijf zou plegen. 

Poppen

De dader is volgens Roemeense media Nicolae Lungu. Hij verklaarde volgens hen tegenover de politie ‘enkele poppen’ te hebben geraakt. De feiten zouden omstreeks half vier vanmorgen hebben plaatsgevonden. Lungu sloeg zeven medepatiënten bij hem op de zaal. Ze zouden allemaal hebben geslapen. Drie van hen stierven ter plaatse. 

Daarna begaf hij zich naar de vrouwenafdeling en mishandelde een vrouw die zwaargewond raakte en later in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweek. Negen zaalgenoten raakten eveneens gewond. Alleen een 98-jarige vrouw wist te ontsnappen aan de agressieveling. Hij werd neergeschoten door politieagenten die toevallig net iemand naar de instelling hadden gebracht. 

Het Openbaar Ministerie in Săpoca onderzoekt de zaak.  De verdachte had volgens Roemeense media geen strafblad. Hij ligt in het ziekenhuis en kon nog niet worden verhoord.   

Onderbezet

Volgens het ministerie van Volksgezondheid werd de afdeling gisteravond bezocht door zeven artsen op afroep, drie verpleegkundigen en twee superviserende werknemers voor geesteszieken. Daarnaast waren er twee bewakers bij de poort en in de tuin van de instelling.  

Volgens de vakbond van medische professionals in Roemenië waren het er minder.   “Het is ontoelaatbaar dat tijdens het weekend slechts één arts, één verpleegster en één instructeur belast zijn met de zorg over 70 patiënten met psychiatrische problemen”, luidt het in een persbericht.  

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”