‘Rampzalige gevolgen’ van groen Europees landbouwbeleid, zware kritiek op Frans Timmermans
De herziening van het Europese landbouwbeleid en speciaal de Boer-tot-bord-strategie leidt tot ‘rampzalige gevolgen’ voor boer en consument. Die laatste zou voor tal van landbouwproducten 10 procent meer moeten gaan betalen.
Over de herziening wordt in Brussel wellicht nog de hele komende nacht onderhandeld. De boereninkomens dalen met 8 procent, de landbouwproductie met 10 procent en de export met 10 tot 20 procent, aldus Food and Agribusiness Nederland en de gespecialiseerde denktank FarmEurope vandaag.
Beide organisaties beschuldigen de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans (Green Deal) ervan dat hij de studie waaruit dit blijkt al zes maanden onder de pet houdt. De Europese Commissie ontkent dat met klem. De studie waarop wordt gedoeld is nog helemaal niet klaar - ‘in voorbereiding’, zegt de Commissie - en wordt later dit jaar gepubliceerd als er echt zicht is op de gevolgen van de nu in bespreking zijnde hervormingen.
Daarnaast, aldus het officiële commentaar uit Brussel, ‘is deze studie geen effectbeoordeling van de Farm to Fork-strategie, aangezien de reikwijdte ervan beperkt is tot enkele van de Farm to Fork-doelstellingen en –acties’.
Concrete cijfers
Timmermans houdt vast aan de lijn die hij al maanden aanhoudt: concrete cijfers over de beleidseffecten volgen pas bij de presentatie van de latere concrete wetsvoorstellen. Die komen in Brussel normaal van de landbouwcommissaris – in deze Commissie de Pool Janusz Wojciechowski – maar omdat een klimaat- en milieuvriendelijker landbouw onmisbaar is om de Europese klimaatdoelstellingen te halen zit ook Timmermans er bovenop. Als verantwoordelijke voor de Green Deal is het klimaatbeleid zijn verantwoordelijkheid.
Onderhandelingen over de zeer ingrijpende landbouwhervormingen zitten in een eindfase en zijn deze keer extra lastig. Niet alle lidstaten willen even veel ‘vergroenen’ als de Commissie en een meerderheid van het Parlement nodig achten.
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, die mee aan de onderhandelingstafel zit namens het Parlement, heeft Timmermans vandaag schriftelijk opheldering gevraagd. Hij wil weten of de cijfers van FarmEurope kloppen en als dat zo is of de effecten voor voedselproductie en voedselzekerheid zodanig zijn dat ze meteen moeten worden besproken en de voorstellen mogelijk moeten worden herzien.
Kijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Noodtoestand in Nieuw-Zeelandse Auckland wegens aanhoudende hevige regen en overstromingen
In het Nieuw-Zeelandse Auckland is de noodtoestand uitgeroepen na hevige regenval die een groot deel van de stad onder water zette. Gevreesd wordt dat de overstromingen als gevolg van het vrijdag losgebarsten noodweer de komende dag en nacht erger worden. Inwoners van delen van de stad moeten zich voorbereiden op evacuatie. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Zuid-Koreaanse soldaat vuurt per ongeluk schoten af nabij grens met Noord-Korea
Een Zuid-Koreaanse soldaat heeft per ongeluk schoten afgevuurd met een machinegeweer in de buurt van de grens met Noord-Korea. Door het voorval zag het Zuid-Koreaanse leger zich genoodzaakt om onmiddellijk contact te nemen met Pyongyang om Noord-Korea duidelijk te maken dat het om onvrijwillige schoten ging. -
Levensgevaarlijke en gevluchte Schotse broers mogelijk gewond geraakt in Brazilië
De broers James en Barry Gillespie zijn mogelijk gewond geraakt in Brazilië, waar ze op de vlucht zijn. Dat laten detectives aan BBC weten. De twee Schotse broers worden al tijden internationaal gezocht, mede vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok in 2016. -
Nachtelijk akkoord: Europa gaat CO2-uitstoot met minstens 55 procent verminderen
Europa heeft afgelopen nacht een nieuwe stap gezet naar klimaatneutraliteit in 2050. Onderhandelaars van de drie instellingen – Commissie, Raad en Parlement – kwamen overeen de klimaatneutraliteit, en een tussentijdse vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 55 procent in 2030, vast te leggen in een Klimaatwet.
-
‘Boze’ Donald Trump start verkiezingscampagne 2024 voor een paar honderd mensen
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag begonnen aan zijn campagne om opnieuw in het Witte Huis terecht te komen. De 76-jarige deed dat voor een klein publiek: hij sprak in de staten New Hampshire en South Carolina voor zo’n tweehonderd mensen. -
-
-
1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.