Volledig scherm
Bij de huiszoekingen kwamen speciale anti-terreureenheden van de politie in actie © AP

Razzia bij ‘rechtse terreurcel’ Duitsland: twaalf arrestaties, één verdachte werkt bij politie

Met een serie huiszoekingen in zes deelstaten en twaalf arrestaties denkt de politie in Duitsland een extreemrechtse terreurcel te hebben ontmanteld. Die zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op politici, asielzoekers en moslims. Bij de invallen werden naast zelfgemaakte wapens en handgranaten ook nazistische symbolen gevonden, melden Duitse media. 

De vermeende leider van de groep is een man uit het Zuid-Duitse Augsburg (Beieren). Hij zou de extreemrechtse terreurgroep in september vorig jaar hebben opgericht met drie andere hoofdverdachten, afkomstig uit Esslingen (Baden-Württemberg), Minden-Lübbecke (Noordrijn-Westfalen) en Uelzen (Nedersaksen). De overige acht verdachten zouden hen geholpen hebben op financieel vlak en bij de aanschaf van wapens. Alle twaalf verdachten zijn mannen. Ze verschijnen vanavond of morgen voor de onderzoeksrechter in Karlsruhe, waar het federale parket de zaak onderzoekt. 

De terreurcel zou ‘burgeroorlog-achtige omstandigheden’hebben willen scheppen. Een aantal groepsleden was al bekend bij de Duitse veiligheidsautoriteiten. Vier verdachten komen uit de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, zo maakte deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU) vanmiddag bekend. Een van hen is volgens hem administratief medewerker bij de politie en werd geschorst in afwachting van het onderzoek. Welke rol die politiemedewerker gespeeld zou hebben in de groep, is nog onduidelijk.De politieambtenaar werkte volgens Die Welt al tientallen jaren bij de politie maar zou geen toegang hebben gehad tot veiligheidsrelevante gegevens. 

De groepsleden ontmoetten elkaar eerst op het internet en pas later in levende lijve, verklaarde de deelstaatminister. De Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst kwam de groep op het spoor via hun chatgroep. Daarin deelden ze onder andere een foto van een zelfgemaakt wapen en spraken ze over aanvallen op politici, asielzoekers en moslims. Hoe concreet deze plannen waren, moet blijken uit onderzoek op de in beslag genomen gegevensdragers van de verdachten. 

Over het soort wapens en de nazistische symbolen is door politie en justitie officieel nog niks bekendgemaakt. Volgens Die Welt gaat het om vuur- en steekwapens en wettelijk verboden propagandamateriaal van het nationaal-socialisme, de politieke ideologie van de NSDAP (Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij) van Adolf Hitler. Onder het in beslag genomen materiaal bevindt zich Hitler’s Mein Kampf, meldt de Duitse krant op gezag van bronnen dichtbij het onderzoek. 

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’