Volledig scherm
De actiegroep Cowboy & Indian Alliance tijdens een protest tegen de Keystone XL Pipeline in Washington (archieffoto) © EPA

Rechter steekt stokje voor aanleg omstreden oliepijpleiding

De bouw van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL moet voorlopig worden stilgelegd. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen voor het milieu, voordat het bouwproject van 8 miljard dollar eventueel verder mag gaan.

De geplande pijpleiding van 1900 kilometer van energieconcern TransCanada moet ruwe olie uit teerzandvelden van Canada vervoeren naar het zuiden van Verenigde Staten. De capaciteit is 830.000 vaten ruwe olie per dag. 

Het plan stuitte op veel verzet van milieugroeperingen en belangenorganisaties van Amerikaanse Indianen. Vorige maand was de bekende Indiaanse activiste Madonna Thunder Hawk nog in Nederland om aandacht te vragen voor de zaak. Na een gesprek met haar trok Pensioenfonds Zorg en Welzijn zijn investering van 11 miljoen euro in TransCanada terug

Olielekkages

Het project van TransCanada heeft door alle protesten al veel vertraging opgelopen. Toenmalig president Barack Obama zette in 2015 een streep door een Amerikaanse vergunning voor Keystone XL. Zijn opvolger Donald Trump draaide die beslissing vervolgens weer terug.

TransCanada was net begonnen met de aanleg van het eerste deel van de pijpleiding, in het noorden van Montana. De rechter in die staat oordeelde echter dat er nog niet genoeg bekend is over het effect van de olieprijzen op de levensvatbaarheid van het project en de uitstoot van broeikasgassen. Ook is er volgens de rechtbank geen goed noodplan voor olielekkages. 

  1. Inheemse vrouwen spannen rechtszaak aan vanwege gedwongen sterilisatie in Canada

    Inheemse vrouwen spannen rechtszaak aan vanwege gedwongen sterilisa­tie in Canada

    In Canada worden inheemse vrouwen tot op de dag van vandaag gedwongen tot sterilisatie. Een zestigtal vrouwen uit de provincie Saskatchewan dagen de lokale gezondheidsautoriteiten voor de rechter omdat ze onder dwang onvruchtbaar gemaakt werden. Er zouden echter in het hele land dergelijke gevallen zijn. Amnesty International wil dat de Verenigde Naties druk zetten op Canada om een einde te maken aan de onethische praktijken.