Reddingsoperatie Julen (2): Spaans kereltje nog zeker 35 uur vast

VIDEOJulen, het tweejarige Spaanse jongetje Julen dat afgelopen zondag in een put viel, zit nog zeker 35 uur vast. Dat melden de Spaanse reddingwerkers die vandaag zijn ze begonnen met het boren van een 100 meter diepe schacht om bij het kereltje te komen. 

,,We zijn enorm gemotiveerd om hem zo snel mogelijk te redden”, zei de baas van de reddingwerkers. ,,Het maakt ons niets uit dat we moe zijn, we gaan gewoon door.” De reddingwerkers zeggen te werken alsof Julen nog leeft, maar er is al dagen geen teken van leven geweest.

Julen viel vorige week zondag, tijdens het spelen in de buurt van Totalán in de provincie Andalusië, in de put. De opening is maar 25 centimeter breed, waardoor de jongen moeilijk te bereiken is. Er worden daarom twee extra tunnels geboord om bij de jongen te komen.

Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt en voorbereidingen getroffen. Ze brachten boorapparatuur en gigantische pijpen naar het Zuid-Spaanse Totalan, bij Malaga. Er werd een platform gebouwd, waar een 75 ton zware boormachine op is geplaatst.

De bedoeling was om rond het middaguur te starten met het boren van de eerste van twee tunnels naar de plek waar Julen vastzit. Dat is echter nog niet gelukt. Het boorwerk zelf gaat lang duren. Risico is verder nog de verwachte regen, alhoewel dat naar verwachting weinig zal zijn.

Tot dusver heeft het reddingsteam geen teken van  leven van het jongetje heeft opgepikt. Wel werd eerder deze week op 75 meter diepte een zakje snoepgoed van Julen gevonden. De reddingswerkers gaan er echter van uit dat hij nog leeft. Alleen nemen de kansen op een geslaagde afloop elke dag dat de redding langer duurt verder af.

Verder lezen na de foto

Zwaar boormaterieel wordt naar de plaats gebracht waar Julen vastzit. Deze foto is vrijgegeven door de brandweer van Malaga.
Volledig scherm
Zwaar boormaterieel wordt naar de plaats gebracht waar Julen vastzit. Deze foto is vrijgegeven door de brandweer van Malaga. © EPA

Tragedie

Ook de harde ondergrond vormt een probleem. Als er veel leisteen moet worden weggeboord, slijt de boor te hard en moet de boorkop vervangen worden, meldt de Spaanse krant La Vanguardia. In de tussentijd hopen en bidden bewoners dat het ventje wordt gered. 

In de kerk van Totalan is een mis aan Julen opgedragen. Als hij het niet redt zou het voor Julens ouders de tweede tragedie in korte tijd zijn, meldt Reuters. Twee jaar terug overleed hun andere zoon op driejarige leeftijd tijdens een strandwandeling, nadat hij ineens plotse gezondheidsproblemen kreeg.  

Enorme energie

,,De enorme energie die we zien en de wens om die jongen er uit te krijgen zijn echt verbazingwekkend,” zei Angel Vidal, één van de ingenieurs die meehelpt aan de reddingsoperatie, vrijdagavond.

Ook de Spaanse overheid leeft mee. ,,We willen familieleden, vrienden en buren van het gezin onze steun betuigen. Ze moeten bijzonder moeilijke uren doormaken,” zei regeringswoordvoerder Isabel Ceela tijdens een speciale persconferentie.

Een spandoek met de tekst: “kom op Julen!  Heel Totalan is met je” is opgehangen in het gebied waar Julen in de put viel.
Volledig scherm
Een spandoek met de tekst: “kom op Julen! Heel Totalan is met je” is opgehangen in het gebied waar Julen in de put viel. © REUTERS