Reddingswerkers mogelijk vandaag bij Julen (2)

videoDe brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een  mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.

De enorme grondboren hebben al een diepte bereikt van zo’n 60 meter. De graafwerkzaamheden liepen vertraging op door keiharde steenlagen in de schacht. Die wordt parallel aan de put gegraven. De verwachting is dat de bevrijding van Julen pas vanmiddag rond het middaguur kan beginnen. 

Volledig scherm
Graafwerkzaamheden bij de put waar Julen in vast zit. © EPA

Daarbij speelt de speciaal gefabriceerde ‘lift’ een hoofdrol. De bedoeling is om hem aan kabels in de schacht te laten zakken. De metalen capsule is 1,05 meter breed en 2,5 meter hoog en biedt plaats aan twee volwassenen, reddingsmateriaal en eventueel een kind. Onder het vloerrooster bevindt zich een laadbak van zo’n halve meter diep. Daarin dumpen de reddingswerkers de grond die ze moeten weggraven om vanuit de schacht bij de put te komen. Daarvoor is een horizontale tunnel nodig van zo’n 4 meter lang. De laadbak heeft een capaciteit van zo’n 500 kilo aarde. 

Brandweerchef

Volledig scherm
De metalen capsule is een meter breed, twee meter hoog en biedt plaats aan twee personen. © Bomberos de Málaga/EFE

De capsulevormige metalen kooi kwam er dankzij de brandweercommandant van de provincie Málaga. Een vergadering over de vraag hoe de reddingswerkers zouden moeten afdalen in de schacht zette hem aan het denken. ,,Reddingswerkers aan lange touwen in het gat laten zakken is traag en tevens gevaarlijk’’, verklaarde Julián Moreno tegenover Spaanse media. Bovendien zou het volgens hem erg lastig zijn om vanuit die positie de horizontale tunnel te graven. 

Omdat de brandweerchef na de avond maar bleef piekeren en de slaap niet kon vatten, maakte hij in het holst van de nacht een schets van de metalen capsule. Hij legde zijn tekening de volgende morgen voor aan het mijnreddingsteam en de guardia civil. Die gaven na wat kleine toevoegingen hun goedkeuring. Een smid in Alhaurin el Grande, een bergdorp aan de westkant van Málaga, zette de schets om in een echte ‘lift’. 

‘Prop’

De metalen reddingscapsule werd gisteravond naar Totalán gereden, het bergdorp ten noordoosten van Málaga waar Julen vorige week zondagmiddag in de put viel. Die is in totaal zo’n 110 meter diep maar wordt ter hoogte van de schacht en horizontale tunnel geblokkeerd door een compacte en keiharde massa. 

Grote vraag is of Julen zich onder die ‘prop’ bevindt of nog tientallen meters dieper op de bodem van de put. Die werd gegraven als prospectiegat tijdens een al dan niet legale zoektocht naar water in opdracht van de eigenaar van het terrein.  

Overlevingskansen

De leden van het mijnreddingsteam verklaarden gisteren dat ze nog steeds ‘goede hoop’ hebben om Julen levend terug te vinden. Volgens Spaanse kinderartsen is het moeilijk te voorspellen hoe lang een kind als Julen kan overleven. 

,,Er zijn veel onzekerheden. We weten niet precies hoe diep hij is gevallen’’, zegt kinderarts Manuel Baca in de digitale krant El Confidencial. ,,Als dat 100 meter was dan is het effect van zo’n val te vergelijken met die van een flatgebouw van 50 verdiepingen.’’

Gelet op de smalle diameter van de put, zo’n 30 centimeter, is het volgens hem waarschijnlijk dat Julen onderweg vast kwam te zitten. ,,Dan is de vraag of hij gewond is en al dan niet bij bewustzijn. Er zijn uitzonderlijke gevallen bekend van kinderen die vele dagen overleefden. Het lage energieverbruik in een smalle diepe put kan bij Julen in zijn voordeel werken.’’

Weerstand

Volgens kinderarts Carlos Trillo van het regionale ziekenhuis in Vélez-Málaga nemen de overlevingskansen na 48 tot 72 uur af. ,,Hoe jonger het slachtoffer, hoe minder bestand hij of zij is tegen uitdroging. Een kind als Julen kan bovendien schaafwonden hebben. De luchtkwaliteit in de put speelt ook een rol.’’ Andere essentiële factoren zijn volgens hem wanneer Julen voor het laatst at of dronk en hoeveel vetreserves hij heeft. 

Antonio Jurado, hoofd van de kinderafdeling van het Málagese Hospital Materno Infantil (kraamkliniek), merkt op dat kinderen een buitengewoon grote weerstand hebben. ,, Als een volwassene de plaats van een baby zou innemen bij een bevalling dan zou hij of zij overlijden door de druk die een pasgeborene moet doorstaan en het gebrek aan zuurstof.’’

Kijk hier naar beelden van de reddingsactie: