‘Revolutie op defensie’ stelt nog weinig voor in Duitsland: bij oorlog zit het leger snel zonder kogels
Driekwart jaar na de aangekondigde ‘revolutie op defensie’ verkeert de Duitse krijgsmacht nog steeds in deplorabele staat. De Bundeswehr blijkt, ook door de oorlog in Oekraïne, over (veel) te weinig munitie te beschikken.
De Duitse minister Christine Lambrecht van Defensie wist het woensdag op Berlin Security Conference treffend te zeggen: ,,Het is belangrijk dat bondgenoten weten dat ze op ons kunnen vertrouwen.’’ De zichtbaar zenuwachtige SPD-minister Sprak in Berlijn een goed gevulde zaal toe met hooggeplaatste militairen en industriëlen.
De realiteit is echter anders, zo leek Lambrecht ook te beseffen. Al jaren verkeert de Bundeswehr in deplorabele staat. Gevechtsvliegtuigen blijven aan de grond als gevolg van achterstallig onderhoud, onderzeeboten kunnen niet duiken en legertanks niet eens rollen. De problemen blijven zich opstapelen, nu ook blijkt dat er niet genoeg munitie voorhanden is.
Een week voor de vakconferentie stond de minister voor schut in de Bondsdag toen oppositiepartij CDU vroeg hoeveel dagen de munitievoorraad van Duitsland strekt. Lambrecht bleef een antwoord verschuldigd. Maar zeker is dat de kogelvoorraad niet voldoet aan de Navo-eis van dertig dagen.
100 miljard euro
Op 24 februari kondigde bondskanselier Olaf Scholz, partijgenoot van Lambrecht, in een bevlogen toespraak een ommekeer aan op defensiegebied. Met 100 miljard euro zette Duitsland een ware bazooka in om het slecht onderhouden leger een flinke facelift te geven. Maar ruim 9 maanden blijkt er weinig terecht te zijn gekomen van de Zeitenwende.
,,Ik had verwacht dat de bondskanselier een duidelijk signaal heeft afgegeven’’, hintte SPD-partijvoorzitter Lars Klingbeil deze week in de richting van de wapenindustrie. De Duitse wapenfabrikanten sloegen verbaal meteen terug: ,,Wij wachten niet af en kijken niet toe’’, verweerde Christoph Atzpodien zich. Volgens de voorzitter van de industriële belangenclub BDSV hebben ondernemingen – van groot tot klein – juist risico’s genomen door zonder bestellingen aan de slag te gaan.
Europese partners reageren verbijsterd op het Duitse getreuzel. ,,In Parijs zag men de speech van Scholz als een geweldige kans voor een Europees defensiebeleid, maar er is nauwelijks progressie geboekt’’, zegt Shahin Vallée van de Duitse denktank DGAP tijdens een digitaal rondetafelgesprek.
Relatie verzuurd
Volgens Vallée heeft de Duitse alleingang de relatie met Frankrijk ernstig verzuurd. Zo besloten de Duitsers op eigen houtje 45 gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen te kopen, mislukte een veelbelovend initiatief voor een Frans-Duitse tank en wees Berlijn een bestelling van helikopters af bij het Franse Airbus. Liever werken de Duitsers samen met de Amerikanen.
Terwijl Berlijn elders materieel inkoopt en zelf de KF51 Panther-tank produceert, wist minister Lambrecht vorig jaar al van het munitietekort. ‘Door de export van Duitse munitie naar Oekraïne is de situatie nijpender’, erkent ze in een interview met de krant FAZ.
Duitsland lijkt dan ook snel door de 100 miljard te zijn, aangezien alleen al de productie van munitie de komende jaren 20 miljard euro gaat kosten, aldus het Duitse ministerie van Defensie.
Intussen moet de eigen wapenindustrie van ver komen, nadat ze afgelopen jaren vooral in de spaarstand heeft geleefd. De topman van fabrikant Rheinmetall verklaarde eerder dat zijn firma de kogelvoorraad pas ‘binnen zes tot twaalf maanden kan aanvullen, doordat zijn bedrijf ‘in twee ploegen’ moet werken.
Voor komend jaar belooft minister Lambrecht 1,125 miljard euro uit te trekken voor kogels, bommen en granaten. Daarmee zijn de tijden veranderd: In 2015, een jaar na de Russische annexatie van de Krim, kostte munitie Duitsland slechts 300 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Oud-president Pakistan overleden (79) in ziekenhuis Dubai
De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is zondag na een lang ziekbed op 79-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in zijn woonplaats Dubai. Dat melden de Pakistaanse autoriteiten. Musharraf greep in 1999 als generaal de macht en regeerde van 2001 tot 2008 als staatshoofd van het land. -
PREMIUM
Geoloog over aardbeving Turkije en Syrië: ‘Nog nooit iets van deze omvang gezien’
De aardbeving in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië is er een van ‘ongekende omvang’. Geoloog Rob Govers: ,,Ik wou dat ik woorden had om de zwaarte ervan te omschrijven.”
-
Nederland stuurt team naar Turkije om te helpen na beving
Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije, dat getroffen is door een zware aardbeving. Het team bestaat uit mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie, meldt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Er zijn al ruim tweehonderd doden gemeld. -
-
-
Update/met video
China keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af: ‘Overduidelijke overreactie’
De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdagavond de vermeende Chinese spionageballon die de afgelopen dagen boven Amerikaans luchtgebied zweefde uit de lucht geschoten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Er is nu een operatie gaande om de brokstukken van de ballon te verzamelen en veilig te stellen. Ondertussen heeft ook Colombia melding gemaakt van een object in het luchtruim dat leek op een ballon. -
PREMIUM
De terugkeer van de spionageballon: ‘China is op alle fronten bezig om aan informatie te komen’
Het Amerikaanse ministerie van Defensie observeert al een paar dagen een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Canadese Defensiemedewerkers denken ondertussen ook een tweede ballon boven hun grondgebied te hebben gezien. En dat is niet de eerste keer. De spionageballon lijkt aan een comeback bezig.