Volledig scherm
Het wapen, hier tentoongesteld in het Franse veilinghuis, een dag voor de verkoop. © REUTERS

Revolver Van Gogh verkocht voor 130.000 euro

Het wapen waarmee Vincent van Gogh zichzelf van het leven zou hebben beroofd, is woensdag in Parijs verkocht voor 130.000 euro.  De koper blijft anoniem - voorlopig, althans.

De veilingmeester in Parijs opent het bieden op 30.000 euro en kijkt nog even opzij. Daar staat ze tentoongesteld: de kleine revolver waarmee Vincent van Gogh zichzelf doodde in 1890. En die is nu te koop.

De belangstelling is ongekend. Alle stoelen in de zaal zijn bezet, mensen staan te dringen in de gangpaden en de zaal van het veilinghuis kan niet meer dicht: zelfs op de gang wordt meegekeken. Een Chinese radiozender is aanwezig en zendt de veiling live uit. De Duitse televisie maakt een reportage. Cameramensen en fotografen verdringen zich voor het wapen.

Wie biedt?

,,30.000, wie biedt?’’, schalt het door de zaal. En dan gaat het ongekend snel. ,,Ik hoor 40.000 links, nee, 50.000 rechts’’, roept de veilingmeester met de hamer in zijn hand. De verwachting was dat het wapen 40.000 tot 60.000 euro zou opleveren.

,,60.000! 70.000! 80.000!’’, glundert de veilingmeester als de biedingen elkaar in razend tempo opvolgen. ,,Daar wordt 90.000 geboden. Wie biedt? 95.000 hier voor me!’’

Dat is het even rustig, in de zaal klinkt gemompel. Zal de verroeste revolver van meer dan 100 jaar oud meer dan een ton waard zijn? Ja. ,,Ik hoor 100.000!’’ En weer gaat het razendsnel verder: ,,110, 120, 125.000! Wie biedt nog meer?’’

Een mijnheer met een telefoon aan zijn oor biedt meer: ,,130.000!’’ De andere bieders denken even en knikken dan van ‘nee’. ,,Verkocht!’’

Recordopbrengst

De veiling van het zelfmoordwapen van Vincent van Gogh heeft zo’n 2 minuten geduurd en bracht een recordopbrengst op: 130.000 voor de revolver, plus nog 32.500 aan verkoopkosten.

De winnende meneer met de telefoon glundert. ,,Ik mag niet zeggen namens wie ik bood’’, vertelt hij. Frans, Nederlands, particulier, een museum? ,,Ik mag niets zeggen: beroepsgeheim. Maar mijn cliënt laat alleen weten heel blij te zijn. Misschien dat hij zichzelf de komende dagen bekendmaakt.’’

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.