Volledig scherm
PREMIUM
De Falcon 9-raket met de capsule voor bemande ruimtevluchten staat op Cape Canaveral in Florida klaar voor zijn cruciale test. (Foto REUTERS/Steve Nesius) © REUTERS

Ruimtevaartorganisatie Elon Musk heeft morgen ‘belangrijkste examen ooit’

Dag uitstelSpaceX heeft een cruciale testlancering met een noodprocedure voor bemande vluchten uitgesteld tot morgen vanwege slecht weer. Als de test vanaf Cape Canaveral slaagt is voor de Verenigde Staten de weg vrij om later dit jaar zelf weer bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste Amerikaanse bemande vlucht staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma.

Examen

SpaceX staat voor zijn belangrijkste examen ooit. De ruimtevaartorganisatie van Elon Musk offert een van zijn Falcon-9 raketten op om de noodprocedure te testen voor het geval er bij de lancering van een Crew Dragon capsule iets mis gaat en de bemanning in veiligheid moet worden gebracht. De capsule is ontwikkeld voor bemande ruimtevluchten en wordt gelanceerd door een Falcon-raket. SpaceX heeft inmiddels met succes aangetoond dat deze draagraket kan worden hergebruikt. De Falcon is de allereerste raket die na de lancering terugkeert op aarde.

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus; derde besmetting Spanje
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus; derde besmetting Spanje

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl ook de rest van de wereld verder in de ban raakt van het virus, heeft een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laten zakken. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 71 Covid-19-doden bij, het laagste cijfer tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.