‘Rusland registreert als eerste ter wereld vaccin tegen coronavirus’
Rusland heeft als eerste ter wereld een vaccin geregistreerd tegen het coronavirus. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin bekendgemaakt.
Delen per e-mail
Het vaccin is ontwikkeld door het Gamaleja-instituut voor epidemiologie en microbiologie in Moskou. Dat zal het samen met de Russische biofarmaceut Binnopharm in productie brengen. Minister Michaïl Moerasjko van Volksgezondheid zei dat op brede schaal voorbereidingen worden getroffen voor massaproductie van het vaccin.
De minister verklaarde ook dat al een aantal landen interesse heeft getoond in het vaccin. De toediening van de entstof in Rusland zal volgens de bewindsman in verschillende fasen verlopen. Eerst krijgen mensen die met coronageïnfecteerden werken het vaccin ingespoten. Daarnaast ook ouderen en leraren.
‘Uitsluitend vrijwillig’
Poetin verklaarde tijdens de kabinetsbijeenkomst te hopen dat ‘Rusland in de nabije toekomst een massaproductie van het coronavirusvaccin zal lanceren’. Hij benadrukte dat vaccinatie ‘uitsluitend vrijwillig’ moet zijn.
We moeten degenen die deze eerste stap hebben gezet dankbaar zijn
,,Ik weet dat het werk aan dit soort vaccins in andere Russische instellingen wordt voortgezet. Ik wens alle specialisten veel succes. We moeten degenen die deze eerste stap – erg belangrijk voor Rusland en voor de hele wereld – hebben gezet dankbaar zijn”, zei de president.
Hij verklaarde dat het vaccin zorgt voor een ‘stabiele immuniteit’ en zei zelfs dat een van zijn dochters het vaccin heeft gehad. ,,Het heeft alle noodzakelijke tests doorstaan’’, zei Poetin. Moerasjko beaamde dat en zei dat het vaccin ‘uiterst werkzaam en veilig’ is. ,,Alle vrijwilligers hebben hoge antilichaamwaarden tegen Covid-19. Tegelijkertijd heeft geen van hen ernstige complicaties ondervonden bij het testen’’, zei Moerasjko.
‘Nog niet afgerond’
Een Russische onderminister meldde in juli al in een interview met een weekblad dat er geslaagde (vrijwillige) testen waren uitgevoerd op militairen. Het Russische ministerie van Volksgezondheid reageerde toen gereserveerd op de uitlatingen en zei dat het testtraject nog niet was afgerond.
In Rusland lopen er in totaal een kleine vijftig projecten om een entstof tegen Covid-19 te ontwikkelen. Leidend daarbij zijn de Setsjenovski-universiteit en het Gamaleja-instituut. Critici maken zich zorgen over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin. Rusland heeft nog geen wetenschappelijke data gepubliceerd.
Al onze video's over het coronavirus vind je in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Navalny’s vrouw na eerste bezoek in strafkamp: ‘Ik maak me nu nog meer zorgen om hem’
Ruim twee maanden na hun laatste oogcontact in een rechtszaal in Moskou heeft Julia Navalny haar echtgenoot Aleksej weer gezien. Opnieuw achter glas maar ditmaal in volledig andere omstandigheden: sterk vermagerd en verzwakt door zijn opsluiting en hongerstaking in de strafkolonie ten oosten van Moskou. ‘Ik weet dat hij niet op zal geven’, schrijft ze op Instagram. -
PREMIUM
Duitse rechtsextremisten wilden burgeroorlog aanwakkeren door aanslagen op joden en moslims
Met aanslagen op joden, moskeeën en politici een ‘burgeroorlog-achtige situatie’ in Duitsland creëren. En dan het systeem omverwerpen. Dat zou het doel zijn geweest van de terreurgroep waarvan twaalf verdachten sinds gisteren terechtstaan in Stuttgart. -
Bolsonaro: Illegale houtkap Amazone in 2030 beëindigd
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een brief aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden beloofd om tegen 2030 een einde te maken aan illegale ontbossing in het Amazonegebied. De rechts-populistische leider zei dat dit doel alleen kan worden bereikt met ,,aanzienlijke middelen’’ en dat hij hoopt te kunnen rekenen op ,,alle mogelijke steun’’ van de internationale gemeenschap, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. -
Machtsstrijd om Merkels stoel: ‘der Armin’ kandidaat voor zusterpartijen CDU en CSU
Armin Laschet (60) is gekozen als lijsttrekker van CDU en CSU voor de opvolging van bondskanselier Merkel. Dat heeft het federale directiecomité van de christendemocraten maandagnacht beslist na een spoedzitting van ruim zes uur met uiteindelijk een geheime stemming. Daarmee kwam een eind aan een machtsstrijd tussen twee ‘kroonprinsen’ die grote verdeeldheid veroorzaakte binnen de zogenoemde Union van de zusterpartijen en een kloof blootlegde tussen partijleiding en basis van de CDU. -
Coronavirus
Teruglezen | Australië kende maandag de hoogste stijging van het aantal doden
Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier.
-
Krim, Navalny en Tsjechië: Grote zorgen bij Europese lidstaten om conflicten Rusland
Europa ziet voorlopig af van nieuwe sancties tegen Rusland. Onder meer Polen is daarvan wel ferm voorstander, maar buurland Duitsland niet. -
video
Ruim 4000 nieuwe besmettingen, maar niet meer mensen in ziekenhuis
De afgelopen week zijn er in Nederland 4036 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 1448 meer dan vorige week. Dat meldde RIVM-baas Jaap van Dissel zojuist in de Tweede Kamer. Het is de vijfde week op rij dat het aantal besmettingen weer stijgt. Het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen blijft relatief laag. -
Prins Harry later terug naar VS: verzoening tussen royals?
Tegen alle verwachtingen in is prins Harry na de uitvaart van prins Philip mogelijk tóch in Engeland gebleven. Hij zou maandag eigenlijk met rasse schreden terugkeren naar Meghan in de VS, maar volgens Engelse media heeft hij zijn ticket verlengd. Dit allemaal omdat hij de verjaardag van zijn grootmoeder, koningin Elizabeth, mee wil maken. Elizabeth viert morgen haar 95ste verjaardag.