Premier Mark Rutte (links) met de Amerikaanse president Joe Biden donderdag op de Navo-top in Brussel. 's Avonds was Biden aanwezig bij de EU-topontmoeting.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte (links) met de Amerikaanse president Joe Biden donderdag op de Navo-top in Brussel. 's Avonds was Biden aanwezig bij de EU-topontmoeting. © AFP

Rutte: Biden snapt dat EU nog niet zonder Russische energie kan

De Amerikaanse president Joe Biden heeft er begrip voor dat de Europese Unie gas, olie en steenkool blijft kopen van Rusland, zegt premier Mark Rutte. Ook al gebruikt Rusland de opbrengst voor de oorlog in Oekraïne. Biden, die donderdagavond aanschoof hij de EU-top in Brussel, wil de Europese Unie wel helpen sneller aan alternatieven te komen.

  1. Dit gebeurde er vannacht: Russen veroveren terrein in de Donbas, noodtoestand Hongarije vanwege oorlog
    Met video

    Dit gebeurde er vannacht: Russen veroveren terrein in de Donbas, noodtoe­stand Hongarije vanwege oorlog

    Het offensief van het Russische leger in de Donbas gaat onverminderd door. Russische troepen zijn vol in de aanval gegaan bij een rivier in het oosten van de Donbas-regio, waarbij ze het Oekraïense stadje Svitlodarsk hebben ingenomen. Ook enkele plaatsen in de omgeving zijn onder Russische controle gekomen. De gouverneur van Donetsk heeft claims van de pro-Russische separatisten bevestigd.