Volledig scherm
© AP

Saoedi-Arabië executeert 37 veroordeelde ‘terroristen’ op één dag

Bij een massa-executie in Saoedi-Arabië zijn dinsdag 37 overwegend sjiitische gevangenen onthoofd. Het gaat om de grootste massa-executie in drie jaar, zo schrijft The Washington Post. In totaal zijn in de eerste vier maanden van het jaar al 105 veroordeelden ter dood gebracht in het land.

De meeste slachtoffers zijn veroordeeld wegens terrorismegerelateerde misdaden en behoren tot de sjiitische minderheid in het land. Volgens Amnesty International zijn de mannen ‘na schijnprocessen’ veroordeeld op basis van valse bekentenissen die door foltering zouden zijn verkregen. Onder hen zijn zeker drie minderjarigen.

De vrees is dat de executies zullen leiden tot verdere sektarische spanningen tussen soennitische moslims in Saoedi-Arabië en en sjiitische moslims in buurland Iran.

Extremisten

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Saoedi-Arabië hielden de geëxecuteerde mannen er extremistische ideologieën op na en vormden zij terroristische cellen met als doel het verspreiden van chaos en het uitlokken van sektarische twisten.

De personen zijn schuldig bevonden aan het aanvallen van beveiligingsinstallaties met explosieven, het doden van een aantal veiligheidsfunctionarissen en het samenwerken met vijandige organisaties tegen de belangen van het land, aldus het ministerie.

Saoedi-Arabië’s hoogste raad van geestelijken, allen ultraconservatieve soennieten, heeft verklaard dat de executies zijn uitgevoerd in overeenstemming met de islamitische wet.

Het lichaam van een van de geëxecuteerde mannen - Khaled bin Abdel Karim al-Tuwaijri - zou publiekelijk aan een paal zijn vastgemaakt om als voorbeeld te dienen. De verklaring vermeldde niet in welke stad het publieke vertoon plaatsvond.

Spanningen

De laatste massa-executie in Saoedi-Arabië dateert van januari 2016, toen 47 mensen, onder hen ook de sjiitische geestelijke Nimr Baqer al-Nimr, op dezelfde dag ter dood werden gebracht wegens terroristische activiteiten. Dit leidde tot spanningen en de opschorting van de diplomatieke betrekkingen tussen Riyad en Teheran.

 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
  Update

  Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

  De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.