Volledig scherm
Mohammad Bin Salman © EPA

Saoedische kroonprins voelt zich verantwoordelijk voor moord op Khashoggi

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman vindt dat hij ook verantwoordelijkheid draagt voor de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi, omdat het gebeurde ‘terwijl ik aan het roer stond’. Dat zegt hij in een documentaire die volgende week wordt uitgezonden door de Amerikaanse Public Broadcasting Service (PBS). Het is de eerste keer dat de kroonprins zich openlijk uitlaat over de moord, die voor veel opschudding zorgde.

Khashoggi, die zich met regelmaat kritisch uitliet over Saoedi-Arabië, werd vorig jaar vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel door een doodseskader. Hij werd in stukken gezaagd en is verdwenen.

Bin Salman heeft altijd ontkend dat hij opdracht gegeven heeft voor de moord. Een belangrijke adviseur van het Saoedische koningshuis, Saud al-Qahtani, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Khashoggi. Twitter blokkeerde vorige week nog zijn account.

Op de vraag hoe de moord kon worden gepleegd zonder weet van de Saoedische kroonprins zelf, is Bin Salman duidelijk in de documentaire. ,,We hebben miljoenen inwoners, en drie miljoen werken er voor de overheid.”

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummy

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummy

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummy weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland smult van mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland smult van mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.