‘Schaamte en pijn’ bij voormalig paus Benedictus over valse verklaring in misbruikonderzoek
Paus emeritus Benedictus heeft toegegeven een onjuiste verklaring te hebben afgelegd in een onderzoek naar misbruik binnen de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. Dat staat in een verklaring die is vrijgegeven via het nieuwsportaal van het Vaticaan.
De geestelijke, wiens geboortenaam Joseph Ratzinger luidt, had gezegd dat hij in 1980 als aartsbisschop niet aanwezig was bij een bijeenkomst. Daar zou zijn gesproken over een pedofiele priester. Onderzoekers hadden verrast gereageerd op de bewering van Benedictus, omdat hij wel was geciteerd in notulen van de vergadering.
De secretaris van de paus emeritus komt nu terug op die eerdere verklaring. Hij laat weten dat een fout is gemaakt. Dat zou het gevolg zijn van een blunder bij het opstellen van de verklaring van Benedictus. Van ‘kwade wil’ zou geen sprake zijn.
‘Schaamte en pijn’
Het onderzoek naar misbruik was in opdracht van het aartsbisdom München en Freising uitgevoerd door een advocatenbureau. De onderzoekers presenteerden vorige week hun conclusies en waren erg kritisch over Benedictus. Die zou als aartsbisschop herhaaldelijk hebben nagelaten om geestelijken aan te pakken die waren beschuldigd van kindermisbruik.
De 94-jarige Benedictus komt later nog met verdere uitleg. Hij zou het bijna tweeduizend pagina’s tellende onderzoeksrapport nog aan het lezen zijn. Zijn secretaris liet al wel weten weten dat de paus emeritus meeleeft met slachtoffers van misbruik. Hij zou ‘schaamte en pijn’ ervaren.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek seksueel misbruik in katholieke kerk uitgebreid: ook naar volwassen slachtoffers kijken
-
Belg Olivier Vandecasteele (41) na 15 maanden gevangenschap vrijgelaten uit Iran
Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die sinds 26 februari vorig jaar opgesloten zat in Iran, is vrijgelaten. Hij is opgestegen in Iran, na vijftien maanden in de Iraanse cel te hebben gezeten. Vandecasteele werd er veroordeeld voor spionage en kreeg 40 jaar en 74 zweepslagen als straf na wat een schijnproces werd genoemd. -
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
met Video
Politie beëindigt zoektocht naar sporen Maddie McCann, materiaal naar Duitsland voor onderzoek
-
-
-
FBI voorkwam moordaanslag op koningin Elizabeth II tijdens bezoek aan VS
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in 1983 voorkomen dat een wraakzuchtige Noord-Ier een aanslag kon plegen op koningin Elizabeth. Dat maakt de FBI veertig jaar na dato bekend. -
Paus weigert ontslag Duitse aartsbisschop ondanks fouten bij misbruikzaken
De aartsbisschop van Hamburg hoeft niet op te stappen ondanks elf gevallen van plichtsverzuim en persoonlijke procedurefouten bij de afhandeling van misbruikzaken. Stefan Heße (55) handelde niet met opzet, liet het Vaticaan woensdag weten via zijn diplomatieke post in Berlijn.