Schattig! Australische dalmatiër breekt met nest van 19 puppy's wereldrecord

videoHet zijn er niet ruim honderd zoals in de legendarische Disneyfilm 101 Dalmatiërs, maar toch gaat het volgens fokkers van het gevlekte hondenras om een absoluut wereldrecord. Teefje Melody beviel recent in Australië, met hulp van een keizersnede, van maar liefst negentien puppy's: tien mannetjes en negen vrouwtjes. Het vorige recordnest was ook Down under. In de stad Victoria schonk Miley twee jaar geleden het leven aan achttien jonge hondjes. 

Melissa O’Brien, het baasje van Melody, vertelde vol trots aan Australische media dat haar hond tijdens de zwangerschap ruim 15 kilo was aangekomen. ,,Dat duidde al op een groot aantal puppy's, maar pas bij de geboorte werd duidelijk hoeveel het er in werkelijkheid waren. De dierenarts bleef maar hondjes tevoorschijn halen.”

Volgens O'Brien werd Melody tijdens de bevalling bijgestaan door acht assistenten. ,,Die hadden het druk met  reanimeren, warm wrijven  en drogen van de dieren, want ze kwamen in eerste instantie niet allemaal springlevend ter wereld.” Inmiddels maken alle puppy's het goed. De fokster benadrukt dat dit Melody's eerste en laatste nest zal zijn, omdat de zwangerschap een aanslag op haar gezondheid is geweest. Voor dertien pups, die wit werden geboren maar later zwarte vlekken krijgen, is inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden. 

De Nederlandse fokker van dalmatiërs, Patrick Beeres uit het Brabantse Standdaarbuiten, stelt dat negentien puppy's ‘extreem veel is'. ,,Het gaat hier om een recordaantal. Normaal is dat een teefje tussen de 8 en 12 nakomelingen krijgt en uitschieters naar boven komen regelmatig voor. Nesten van 14, 15 of 16 zijn geen uitzondering, maar meer dan dat is echt uniek.”  Hoe het komt dat sommige dalmatiërs meer puppy's krijgen dan anderen? ,,Dat heeft echt te maken met erfelijke factoren in een stamboom. Er zijn dalmatiërs die gemiddelde nesten werpen, maar ook honden zoals de Australische Melody.”

Volledig scherm
Het nest. © screenshot YouTube 9News
Volledig scherm
Scène uit 101 Dalmatiërs. © Disney
  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.