Schutters kozen joodse supermarkt bewust uit voor schietpartij

videoDe joodse supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City, waar twee schutters dinsdag urenlang het vuur openden, was bewust gekozen. Burgemeester Steven Fulop laat dat weten op basis van onder meer de camerabeelden van het incident waarbij in totaal zes mensen zijn omgekomen.

Een van de twee daders heeft online antisemitische verklaringen achtergelaten, alsook haatberichten tegen de politie. Dat meldt The New York Times. Hoewel Fulop niet direct zegt dat de misdaad antisemitisch gemotiveerd is, schrijft hij op Twitter wel dat ‘haat en antisemitisme’ nooit een plaats hebben gehad in Jersey City. ,,Ik ben zelf joods en ik ben trots om te leven in Jersey City, dat altijd gastvrij is geweest voor iedere bezoeker’’, voegde hij eraan toe. 

Ook de burgemeester van New York, Bill de Blasio, weet de schietpartij aan een groeiend antisemitisme en gaf opdracht aan zijn politiekorps om joodse gebouwen beter te beschermen. 

Volledig scherm
© AP

Honderden kogels

Volledig scherm
© AP

De schietpartij duurde uren omdat de schutters bleven schieten. Volgens de politie zijn er honderden kogels afgevuurd en vielen alle doden door geweervuur van de twee verdachten. 

De twee schutters kwamen tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven. Op dit moment is het enige slachtoffer dat is geïdentificeerd Joseph Seals, een vader van vijf kinderen en een veteraan bij de lokale politie. Ook twee klanten van de joodse supermarkt en een caissière werden gedood. Twee andere agenten en een burger raakten gewond maar zullen naar verwachting herstellen van hun verwondingen. 

Volgeling

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP

De daders zijn geïdentificeerd als David Anderson en Francine Graham. Drie bronnen binnen de politie zeggen volgens de lokale zender News 4 dat Anderson een volgeling was van de Black Hebrew Israelite-beweging, een groep waarvan de leden geloven dat ze afstammelingen zijn van de oude Israëlieten en zich kunnen houden aan zowel christelijke als joodse overtuigingen. Er werd een briefje met religieuze geschriften gevonden. Een motief – inclusief elke mogelijke samenhang met haat of terreur – wordt nog onderzocht.

Een buurman beschreef Graham als een voormalige huisarts in Manhattan, die Anderson ontmoette nadat ze op haar werk gewond raakte en stopte. Hij zegt dat Graham een ‘donker persoon’ werd nadat ze elkaar hadden ontmoet. De buurman beweert ook dat Graham werd gedwongen tot een militante religie die hij niet kon identificeren: hij kon haar horen zingen en lezen vanuit haar huis. 

Gerechtelijke documenten tonen aan dat Anderson een strafblad had. Hij werd in 2004, 2007 en 2011 veroordeeld voor wapendelicten en bracht een tijd in de gevangenis door. 

Volledig scherm
© AP
 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.