Volledig scherm
Forensische experts tijdens de zoektocht in het Kokkinopezoula meer, door zijn kleur ook wel het ‘rode meer’ genoemd. © REUTERS

Seriemoordenaar Cyprus: duiker bergt koffer met lichaamsresten

Uit het water van een kunstmatig meer in Cyprus is een koffer geborgen met stoffelijke resten. Volgens de politie zijn ze van een vrouw en gaat het om één van de vermoedelijke slachtoffers van een seriemoordenaar.   

De koffer is een van twee exemplaren die gisteren werden gelokaliseerd in het Kokkinopezoula-meer. Een duiker borg de koffer vanmorgen. Hij droeg beschermende kledij vanwege de hoge giftigheidsgraad van het meer. Dat bevindt zich op de plek van een voormalige pyrietmijn die onder water is gezet. 

De politie vermoedt dat de stoffelijke resten van een van de slachtoffers zijn van Nicos Metaxas (35). De Griekse commandant van de Cypriotische Nationale Garde bekende donderdag dat hij zeven buitenlandse vrouwen en meisjes heeft gedood. 

De legerofficier vertelde de politie dat hij de lichamen van drie van zijn slachtoffers in koffers had gestopt en die dumpte in het meer. De Cypriotische autoriteiten blijven zoeken naar de derde koffer.

Eerste seriemoordenaar ooit

Metaxas is volgens de autoriteiten de eerste seriemoordenaar ooit in de eilandstaat. Die bestaat uit een Grieks-Cypriotisch deel (het zuiden) en een Turks-Cypriotisch (het noorden). De hoofdstad Nicosia ligt op de grens tussen beide gedeelten. 

Het Kokkinopezoula-meer bevindt zich bij het dorpje Mitsero in het Grieks-Cypriotische deel. 

Drie lichamen

Op aanwijzingen van de legerkapitein vond de politie donderdag een derde lichaam nadat eerder in een mijnschacht al twee vermoorde vrouwen waren ontdekt. Vermoedelijk gaat het om Filipijnse vrouwen die in mei en augustus 2018 als vermist werden opgegeven.

De slachtoffers waren vrouwen die op het eiland werkten. Ze waren vooral van Aziatische afkomst. Metaxas ontmoette hen via datingsites. De twee vermoorde meisjes zijn kinderen van vrouwen die hij doodde. 

Woede

De bevolking van Cyprus reageerde verbijsterd maar ook woedend op het nieuws over de seriemoordenaar. Volgens de grootste oppositiepartij AKEL reageerde de politie ‘traag en ongekend onverschillig omdat de slachtoffers niet Cypriotisch waren.’ 

De partij eist het vertrek van de nationale politiechef en de justitieminister. ,,Die vrouwen kwamen hier om geld te verdienen, om hun familie te helpen, ze waren ver weg van huis. De aarde slokte hen op en niemand was geïnteresseerd’’, aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
Het Kokkinopezoula-meer ligt in het Grieks-Cypriotische gedeelte van Cyprus. © REUTERS

Op het toeristische eiland Cyprus zou een seriemoordenaar meerdere vrouwen hebben vermoord en begraven in de schachten van een verlaten ertsmijn en in andere regio’s.