Soedan levert ex-president al-Bashir uit aan strafhof in Den Haag
Soedan gaat de voormalige president Omar Hassan al-Bashir uitleveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een minister woensdag in Khartoem bevestigd. Hij zei dat ook andere voormalige leiders van het land worden overgedragen aan het hof.
De nu 77-jarige al-Bashir pleegde in 1989 een militaire staatsgreep en bleef tientallen jaren als autoritair leider aan de macht. Hij heeft in grote delen van het land bloedige etnische oorlogen gevoerd en wordt al jaren gezocht door het ICC wegens gruwelen gepleegd in de noordwestelijke regio Darfur.
De stap is opmerkelijk. Soedan zou hem eerst zelf berechten, maar ziet daar kennelijk nu toch van af. Sinds de omverwerping van al-Bashir door het leger in 2019, in de nasleep van massale protesten tegen zijn bewind, werd Soedan geleid door een civiel-militaire overgangsregering. Die heeft toegezegd recht te doen aan de vele slachtoffers van misdaden die zijn begaan onder de voormalige dictator. Vorig jaar sloten de regering van Soedan en rebellengroepen een belangrijke vredesovereenkomst.
300.000 doden
De Verenigde Naties gaan er vanuit dat onder al-Bashir 300.000 mensen zijn omgekomen en 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd. Dat gebeurde in een burgeroorlog, die uitbrak in 2003 toen voornamelijk niet-Arabische rebellen de wapens opnamen tegen de door Arabieren gedomineerde centrale regering in de hoofdstad Khartoem. De zwart-Afrikaanse bevolking voelde zich systematisch gediscrimineerd.
De regering van al-Bashir zette daarop een beruchte, aan de regering gelieerde militie in: de Janjaweed. De strijders werden gerekruteerd uit de nomadische volkeren in de regio. De Janjaweed werden een instrument voor een systematische etnische zuivering, waarbij niet-Arabische dorpen werden platgebrand en de inwoners vermoord of verjaagd. Vluchtelingen werden tot over de landsgrenzen achternagezeten. In de zomer van 2004 zouden er al meer dan 10.000 mensen zijn vermoord. Een miljoen mensen sloegen op de vlucht.
Mensenrechtenorganisaties beschuldigden al-Bashir en zijn voormalige medewerkers al snel van een politiek van de verschroeide aarde: er werd op grote schaal gemoord, verkracht, geplunderd en platgebrand. Al-Bashir heeft de beschuldigingen tegen hem ontkend en wist de dans te ontspringen bij eerdere pogingen om hem naar het Haagse tribunaal te sturen. In een interview met de Britse krant The Guardian gaf al-Bashir tien jaar geleden toe verantwoordelijk te zijn ‘voor alles wat er in het land gebeurt’, maar hij zei ook dat het conflict in Darfur werd verdraaid en overdreven in de westerse media. In een ander commentaar weersprak al-Bashir alle beschuldigingen van de aanklagers in Den Haag. Volgens hem was het de plicht van een president om tegen opstandelingen te vechten. Zijn strijd was nooit gericht tegen burgers in Darfur, aldus al-Bashir.
Al-Bashir wordt momenteel vastgehouden in de zwaarbeveiligde Kober-gevangenis in Khartoem, samen met voormalige assistenten die ook door het ICC worden gezocht. Hij werd na zijn afzetting tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld wegens corruptie.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Soedan sluit historisch vredesakkoord met rebellen
De regering van Soedan en belangrijke rebellengroepen zijn het eens geworden over een historische vredesovereenkomst. Die moet een einde maken aan bloedige binnenlandse oorlogen, die al sinds de onafhankelijkheid in 1955 in verscheidene delen van het uitgestrekte Afrikaanse land hebben gewoed. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Oudste mens María (115) overleeft oorlogen en pandemieën: ‘Kwestie van geluk en goede genen’
Ze overleefde twee wereldoorlogen, de Spaanse burgeroorlog, de Spaanse griep en een coronabesmetting. Nu is de 115-jarige María Branyas Morera officieel de oudste persoon ter wereld, meldt Guinness World Records. ‘Op mijn leeftijd is een nieuw jaar een geschenk.’ -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Zuid-Koreaanse soldaat vuurt per ongeluk schoten af nabij grens met Noord-Korea
Een Zuid-Koreaanse soldaat heeft per ongeluk schoten afgevuurd met een machinegeweer in de buurt van de grens met Noord-Korea. Door het voorval zag het Zuid-Koreaanse leger zich genoodzaakt om onmiddellijk contact te nemen met Pyongyang om Noord-Korea duidelijk te maken dat het om onvrijwillige schoten ging.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Amerikanen doden IS-leider in Somalië
Het Amerikaanse leger zegt tijdens een operatie in het noorden van Somalië een van de leiders van Islamitische Staat (IS) te hebben gedood. De troepen hoopten Bilal al-Sudani gevangen te kunnen nemen, maar hij overleefde het vuurgevecht niet dat ontstond bij zijn arrestatie. Nog tien andere IS-strijders kwamen om het leven. -
Amerikaanse juf die door 6-jarige werd neergeschoten klaagt school aan: ‘Waarschuwingen genegeerd’
De lerares die eerder deze maand werd neergeschoten door een 6-jarige leerling op een school in de Verenigde Staten klaagt het schoolbestuur aan. Het bestuur was door bezorgde collega's al drie keer gewaarschuwd vóór de schietpartij dat de jongen een wapen bij zich had, maar reageerde ‘apathisch’ en greep niet in.