Spanje in de ban van peuter Julen in 110 meter diepe put

video + updateEen 2-jarig jochie uit Málaga beheerst sinds zondag het nieuws in Spanje. Hij viel tijdens een familie-uitje in de bergen in een waterput van zo’n 110 meter diep en 25 centimeter breed. Spaanse media houden liveblogs bij over de zoekactie naar peuter Julen, omschreven als ‘een race tegen de klok’. 

De put is een prospectiegat dat werd gegraven om te zoeken naar water. Reddingswerkers zoeken er al sinds zondag onafgebroken naar sporen van de vermiste peuter uit de wijk El Palo in Málaga. Hij viel 's middags omstreeks 14.00 uur in het boorgat. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, zijn nog onduidelijk. 

Het boorgat bevindt zich op privéterrein en het is niet duidelijk of het was afgedekt of op een andere manier was beveiligd. De ouders van Julen volgen de zoek- en reddingsactie op de voet en waren ook in de nacht aanwezig, ondanks het advies om rust te nemen en te gaan slapen.  Ook afgelopen nacht werkten zo’n honderd reddingswerkers onafgebroken door om een spoor van de peuter te vinden.

Het drama met Julen had plaats tijdens een uitje met zijn ouders naar hun weekendhuisje in Totalán, een bergdorp ten noordoosten van Málaga. De vader van de peuter sloeg omstreeks 14.00 uur alarm. Sindsdien zoeken zo’n honderd brandweerlieden, politiemensen en leden van de civiele bescherming naar sporen van het ventje. Ze krijgen hulp van speciale bergreddingsteams en duikers. Er wordt gezocht met speciale robotcamera’s aan kabels die in het gat zakken.

Tot nu toe werden geen hulpkreten of andere geluiden van de vermiste peuter opgevangen, zo verklaarde de brandweercommandant van Málaga die de zoek- en reddingsactie leidt. Het enige spoor is volgens hem een zakje - volgens plaatselijke media gevuld met snoep - dat Julen bij zich had tijdens het ongeluk. Het zakje was te zien op beelden van een robotcamera. 

Die beelden hebben verder nog niets opgeleverd. Dat komt mede doordat de camera niet verder komt dan zo'n zeventig meter diep. De peuter moet zich nog dieper in het boorgat bevinden. Het is niet bekend of er water in de put staat. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De put waarin Julen vastzit, is zo'n 110 meter diep en 25 centimeter breed.
Volledig scherm
De put waarin Julen vastzit, is zo'n 110 meter diep en 25 centimeter breed. © Bomberos de Malaga

Drie opties

Reddingswerkers hebben aan de bovenkant van het gat zo'n 30 centimeter aarde verwijderd maar kunnen naar eigen zeggen niet verder graven. Dit vanwege de kans op instorting van het boorgat, waarin zich al een aardverschuiving zou hebben voorgedaan, en omdat de ondergrond rotsachtig is.

Volgens de woordvoerder van de guardia civil worden drie opties onderzocht om Julen te lokaliseren en te redden. De eerste is het afgraven van alle aarde om het boorgat heen. De tweede optie is het graven van een verticale tunnel parallel aan het boorgat om van daaruit een opening te maken naar de plek waar de peuter zich bevindt. Optie nummer drie is een redding via het boorgat zelf.  

Een regeringsvertegenwoordiger noemt de zoek- en reddingsactie ‘erg complex’.  ,,De ondergrond is moeilijk te bewerken en het boorgat is erg smal, vochtig en koud’’, verklaarde Maria Gámez Gámez ter plaatse aan de media. 

Volgens haar is het technisch onmogelijk om iemand uit zo'n smalle put te redden maar bestaan er technologieën om toegang te krijgen tot diepe en smalle plekken zoals deze. ,,Alle technisch mogelijke oplossingen worden onderzocht om de peuter te lokaliseren en te redden.’’ Tal van gespecialiseerde bedrijven hebben volgens de regeringsvertegenwoordiger alternatieven aangedragen. 

Het incident met Julen is volgens Spaanse media het tweede drama in een kleine twee jaar tijd voor de familie. Die verloor in mei 2017 de drie jaar oude Oliver. Het ventje kreeg een hartaanval tijdens een korte wandeling met een familielid. Julens broertje was drie weken eerder opgenomen in het ziekenhuis nadat hij op straat in elkaar was gezakt. Artsen slaagden er niet in vast te stellen waardoor dat kwam.