Toeristen op een strand bij Valencia tijdens de zomer van vorig jaar.
Volledig scherm
Toeristen op een strand bij Valencia tijdens de zomer van vorig jaar. © EPA

Spanje ontvangt toeristen vanaf juli: ‘We verwachten jullie’

Spanje gaat proberen te redden wat er te redden valt van het toeristenseizoen. Vanaf eind juni, begin juli zijn toeristen uit de rest van Europa weer welkom aan de populaire costa’s, op de eilanden en in de monumentale steden en het uitgestrekte binnenland. ,,Toeristen, Spanje verwacht jullie, in veilige omstandigheden”, zei premier Pedro Sánchez gistermiddag tijdens zijn wekelijkse toespraak op de Spaanse televisie.

De Spaanse premier Pedro Sánchez.
Volledig scherm
De Spaanse premier Pedro Sánchez. © EPA

De meeste low cost-vliegmaatschappijen bieden op hun websites al vluchten aan naar Spanje. Terwijl concurrenten als Ryanair en Easyjet op 24 juni respectievelijk 1 juli weer gaan vliegen, doet Transavia dat al vanaf 4 juni (Málaga) en 11 juni (Barcelona, Girona, Mallorca, Ibiza, Alicante en de Canarische eilanden), maar in principe gelden dan nog de restricties zoals die nu van kracht zijn: alleen Spanjaarden en mensen met een goede reden – niet voor vakantie, bijvoorbeeld – mogen Spanje in.

Pas als heel Spanje, in een vierstappenplan, volledig uit de lockdown is gekomen – iets wat op 21 juni wordt verwacht – en de Spanjaarden zelf vrij door het land kunnen reizen, zijn ook de buitenlandse toeristen weer welkom. Vicepremier Teresa Ribera zei gisteren in een interview in de krant El Periódico dat er dan direct al een soort veilige ‘reiscorridors’ naar eilanden als de Balearen en de Canarische Eilanden kunnen worden geopend. 

‘Toerisme weer activeren’

,,We hebben de bedoeling het nationale toerisme deze zomer te activeren, maar tegelijkertijd kunnen ook de buitenlandse toeristen weer hun reserveringen voor een verblijf in Spanje gaan maken’’, zei Sánchez. De overheid en de toerismesector zijn bezig met het opstellen van een uitgebreid protocol om hotels, appartementen en camping ‘coronaproof’ te maken. Het land, zwaar getroffen met bijna 29.000 doden door het virus, wil voorkomen dat een nieuwe uitbraak het imago en de toeristische sector nóg zwaarder zal treffen.

Het toerisme zorgt voor 13 procent van het BNP van Spanje, maar zal dit jaar zeker slechts een schijntje van de 83 miljoen buitenlandse toeristen van vorig jaar halen. Ruim 20 miljoen van die reizigers kwam in de maanden juli en augustus.

Bekijk al onze video’s over het coronavirus:

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.