Speciaal aanklager Mueller stapt op: Trump aanklagen was geen optie voor commissie

videoRobert Mueller spreekt. De Amerikaanse speciaal aanklager leest bij hoge uitzondering een verklaring voor waarin nog eens duidelijk wordt dat hij president Trump níet vrijpleit.

In een verrassend publiek optreden van de speurder die twee jaar lang alle schijnwerpers vermeed geeft Mueller na lang zwijgen nu toch een toelichting op de conclusies in zijn rapport. Het is meteen de enige, kondigt hij direct aan. Democraten willen dat de speciaal aanklager langs komt in het Congres om hun vragen over zijn conclusies te beantwoorden, maar daar heeft Mueller weinig trek in.

Hij zegt: ,,Mijn rapport is mijn getuigenis.” Meer dan wat daarin staat, zal hij niet bespreken. ,,Ik hoop dat dit de enige keer is dat ik tot u spreek op deze manier.” Mueller meldt dat hij aftreedt, omdat zijn werk erop zit. ,,We sluiten formeel het kantoor van de speciaal aanklager en ik neem ontslag bij het ministerie van justitie om terug te keren naar mijn privéleven.”

Vertrouwen

Volledig scherm
Een ‘heksenjacht’ noemde president Trump het onderzoek van Mueller. © REUTERS

Maar voordat hij gaat, wil hij één ding nog eens verduidelijken. ,,Als we het vertrouwen hadden gehad dat de president duidelijk geen misdrijf heeft begaan, hadden we dat gezegd,” zegt Mueller achter de microfoon in een zaaltje van het ministerie van justitie in Washington. Hij leest een voorbereide tekst voor en beantwoordt geen vragen van journalisten.

Mueller schetste in zijn rapport diverse momenten waarop Trump hem dwarszat in zijn onderzoek naar pogingen van Rusland de Amerikaanse verkiezingen van 2016 in het voordeel van Trump te manipuleren. Er was ‘niet voldoende bewijs’ voor het idee dat team Trump samenwerkte met de Russen. Maar Trump probeerde wel om Mueller te ontslaan. Het hinderen van een justitieel onderzoek is strafbaar.

Het is een serieuze zaak, benadrukt Mueller. ,,Als een onderwerp van onderzoek dat onderzoek hindert of liegt tegen rechercheurs, raakt dat de kern van de inspanningen van hun overheid om de waarheid te vinden en overtreders ter verantwoording te roepen.”

Niet vervolgen

Donald J. Trump on Twitter

Nothing changes from the Mueller Report. There was insufficient evidence and therefore, in our Country, a person is innocent. The case is closed! Thank you.

Mueller legt nog eens uit dat hij toch geen aanklacht heeft opgesteld tegen Trump, omdat hij gebonden is aan beleid van het ministerie van justitie, dat ervan uitgaat dat een zittend president niet strafrechtelijk vervolgd kan worden. Een aanklacht tegen de president, ,,was geen optie die we konden overwegen,” zegt Mueller. Het zou dan ‘oneerlijk’ zijn, stelt hij, om in het rapport ‘potentieel’ iemand te beschuldigen die niet onschuldig bevonden kan worden in een rechtszaak.

Het zijn stellingen die ook in Muellers rapport voorkomen, maar kennelijk vertrouwt hij er niet op dat de Amerikanen zijn boekwerk goed lezen. In maart leverde Mueller het in bij minister van justitie Barr. Later bleek uit een brief dat hij niet gelukkig was met de manier waarop Barr zijn conclusies aanvankelijk weergaf in een samenvatting.

Vrijpleit

Trump en zijn Republikeinen houden vol dat het rapport van Mueller de president vrijpleit. Democraten debatteren met de conclusies in de hand juist over het al dan niet afzetten van de president - presidentskandidaat Cory Booker zegt na Muellers verklaring ook dat hij daar voorstander van is.

Mueller legt de bal in zijn verklaring opnieuw nadrukkelijk bij het Congres. Dat moet besluiten welke gevolgen de acties van Trump moeten hebben. De president reageert razendsnel. ,,Niets verandert ten opzichte van het Mueller Rapport. Er was onvoldoende bewijs en dan is iemand in ons land onschuldig. De zaak is gesloten!”

Sarah Sanders on Twitter

White House Statement on Mueller statement today:

Volledig scherm
Robert Mueller gaf nog niet eerder commentaar op het rapport van zijn onderzoekscommissie. © AFP