Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Stalker achterhaalt popsterretje door reflectie in haar ogen op selfie en valt haar aan

Een opmerkelijke stalkingszaak in Japan. Een man achterhaalde de woonplek van een zangeres door haar foto's op sociale media supernauwkeurig te bestuderen. Zo zoomde hij in op een selfie van het popsterretje en zag een treinstation weerspiegeld in haar ogen. Hij ging er heen, trof er na lang wachten de vrouw en achtervolgde haar. Bij de woning van zijn ‘idool’ viel de ‘fan’ haar aan. 

De man - Hibiki Sato, 26 jaar - wachtte de 21-jarige Ena Matsuoka op 1 september bij het station op. Hij achtervolgde de Japanse vrouw naar haar huis en viel haar daar aan. Dat deed hij bij de voordeur. Hij besloop de zangeres van de J-pop-meidengroep Tenshitsukinukeniyomi van achteren en legde een kledingstuk over haar mond. Daarna trok hij haar naar een donker hoekje waarbij de vrouw lichtgewond raakte. 

Sato kon op 17 september worden aangehouden na de bestudering van camerabeelden. Hij wordt beschuldigd van stalking en seksueel misbruik. 

Lees door onder de tweet.

alephh on Twitter

Japanese idol Ena Matsuoka was attacked outside her home last month after an obsessed fan figured out her home address from selfies she posted on social media - just by zooming in on the reflection on her pupils." https://t.co/xPOaphNOz0 #privacy

Weerspiegeling

Sato’s verhaal - opgetekend door de politie en verschillende lokale media - is opmerkelijk. Hij noemt zichzelf een groot fan van Matsuoka. Eentje die de foto's die de bekende Japanse op haar sociale media plaatste, wel erg nauwkeurig bestudeerde. Niet alleen had hij door in te zoomen op een selfie een bord van het treinstation waar ze ze vaak in- en uitstapte in de weerspiegeling van haar ogen gezien, ook had hij op basis van andere foto's en video's aanwijzingen verzameld over het appartement van Matsuoka. Hij zag haar gordijnen, bekeek de lichtinval, en kon zo ongeveer bepalen op welke verdieping het lag. In de nacht van 1 september sloeg hij vervolgens toe.

Nationaal debat

Het incident heeft tot een grote discussie geleid in het land van de rijzende zon. De vraag is wat je allemaal kan en moet willen delen op sociale media. Een onderzoeker zegt tegen lokale media: ,,Mensen moeten zich er volledig van bewust zijn dat via het plaatsen van foto’s en video’s op sociale media persoonlijke gegevens worden vrijgegeven. Dat kan riskant zijn.”

En Eliot Higgins, oprichter van het journalistieke onderzoeksplatform Bellingcat, zegt tegen de BBC: ,,Op foto's van steeds hogere kwaliteit kunnen meer details worden achterhaald over de locatie. En aangezien er steeds meer referentiebeelden zijn, via diensten als Google Street View, is er een grotere kans dat de locatie ook daadwerkelijk wordt gevonden.’’

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.