Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Stalker achterhaalt popsterretje door reflectie in haar ogen op selfie en valt haar aan

Een opmerkelijke stalkingszaak in Japan. Een man achterhaalde de woonplek van een zangeres door haar foto's op sociale media supernauwkeurig te bestuderen. Zo zoomde hij in op een selfie van het popsterretje en zag een treinstation weerspiegeld in haar ogen. Hij ging er heen, trof er na lang wachten de vrouw en achtervolgde haar. Bij de woning van zijn ‘idool’ viel de ‘fan’ haar aan. 

De man - Hibiki Sato, 26 jaar - wachtte de 21-jarige Ena Matsuoka op 1 september bij het station op. Hij achtervolgde de Japanse vrouw naar haar huis en viel haar daar aan. Dat deed hij bij de voordeur. Hij besloop de zangeres van de J-pop-meidengroep Tenshitsukinukeniyomi van achteren en legde een kledingstuk over haar mond. Daarna trok hij haar naar een donker hoekje waarbij de vrouw lichtgewond raakte. 

Sato kon op 17 september worden aangehouden na de bestudering van camerabeelden. Hij wordt beschuldigd van stalking en seksueel misbruik. 

Lees door onder de tweet.

alephh on Twitter

Japanese idol Ena Matsuoka was attacked outside her home last month after an obsessed fan figured out her home address from selfies she posted on social media - just by zooming in on the reflection on her pupils." https://t.co/xPOaphNOz0 #privacy

Weerspiegeling

Sato’s verhaal - opgetekend door de politie en verschillende lokale media - is opmerkelijk. Hij noemt zichzelf een groot fan van Matsuoka. Eentje die de foto's die de bekende Japanse op haar sociale media plaatste, wel erg nauwkeurig bestudeerde. Niet alleen had hij door in te zoomen op een selfie een bord van het treinstation waar ze ze vaak in- en uitstapte in de weerspiegeling van haar ogen gezien, ook had hij op basis van andere foto's en video's aanwijzingen verzameld over het appartement van Matsuoka. Hij zag haar gordijnen, bekeek de lichtinval, en kon zo ongeveer bepalen op welke verdieping het lag. In de nacht van 1 september sloeg hij vervolgens toe.

Nationaal debat

Het incident heeft tot een grote discussie geleid in het land van de rijzende zon. De vraag is wat je allemaal kan en moet willen delen op sociale media. Een onderzoeker zegt tegen lokale media: ,,Mensen moeten zich er volledig van bewust zijn dat via het plaatsen van foto’s en video’s op sociale media persoonlijke gegevens worden vrijgegeven. Dat kan riskant zijn.”

En Eliot Higgins, oprichter van het journalistieke onderzoeksplatform Bellingcat, zegt tegen de BBC: ,,Op foto's van steeds hogere kwaliteit kunnen meer details worden achterhaald over de locatie. En aangezien er steeds meer referentiebeelden zijn, via diensten als Google Street View, is er een grotere kans dat de locatie ook daadwerkelijk wordt gevonden.’’

  1. Amerikaanse EU-ambassadeur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaarden aan Kiev'
    Update

    Amerikaan­se EU-ambassa­deur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaar­den aan Kiev'

    Een belangrijke getuige in het parlementaire onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, de ambassadeur van de VS bij de EU Gordon Sondland, heeft beklemtoond dat er een beleid van 'voor wat, hoort wat' was jegens Oekraïne. Hij wijst op de naaste medewerker en advocaat van Trump, Rudolph Giuliani. Die zou destijds voorwaarden hebben gesteld aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor toenadering tussen Kiev en Washington.