Volledig scherm
© Getty Images

Stel verwacht 14de kind: ‘Ik ben al 10 jaar constant zwanger’

Ze kregen hun eerste kind tien jaar geleden en intussen is nummer veertien onderweg. En Patty (35) en Carlos (36) Hernandez uit Charlotte, North-Carolina, denken nog niet aan stoppen. ,,Ik hou ervan om zwanger te zijn en kinderen groot te brengen”, aldus Patty. ,,Ik wil er graag nog meer. Zelfs tweelingen en drielingen.”

Papa Carlos groeide zelf op in een gezin met 12 kinderen en hij besloot samen met Patty dat ze dat ook wilden. Intussen hebben ze 8 meisjes en 5 jongens. En in mei wordt - als alles goed gaat - nog een dochter geboren. Alle namen beginnen met een C, net als de naam van de vader: Carlos Jr (10), Christopher (9), de tweeling Carla en Caitlyn (8), Cristian (7), Celeste (6), Christina (5), de tweeling Calvin en Catherine (4), Carol (bijna 3), de tweeling Caleb en Caroline (1,5) en Camilla (7 maanden).

Gelukkig

,,Ik ben al tien jaar constant zwanger”, vertelt Patty. ,,Het geeft me een gelukkig gevoel. Drie maanden nadat ik bevallen ben, raak ik doorgaans opnieuw in verwachting. Dat gaat op de natuurlijke manier, niet via ivf. Dat we al drie tweelingen hebben, komt omdat dat bij Carlos in de familie zit.”

Vader Carlos werkt als schoonmaker om zijn gezin te onderhouden en intussen doet zijn vrouw het huishouden. En daar heeft ze haar handen meer dan vol mee.

Op een doordeweekse dag staat Patty op om acht uur. Nadat ze ontbijt heeft klaargemaakt voor de kinderen en ze de oudsten op de bus naar school heeft gezet, begint ze aan het huishouden. ,,Ik probeer zo veel mogelijk te doen als de kinderen op school zijn, want dan heb ik de meeste tijd. Minstens vier keer per week doe ik de was. En om de twee dagen heb ik vijf uur nodig om alle kleren op te vouwen. Ik ruim ook heel veel speelgoed op dat de kinderen achterlaten, hoewel ik hen wel leer om dat zelf te doen. Ze moeten zelf ook klusjes opknappen.”

Naar de winkel gaan is ook een onderneming, want dan moeten alle kleine kinderen mee. Als de grote kinderen hun huiswerk gemaakt hebben op school, worden ze rond zes uur 's avonds weer thuis afgezet. Dan gaan ze aan tafel. Na het eten mogen ze nog spelen tot half negen en dan moeten ze allemaal naar bed.

Heel veel tijd voor zichzelf heeft Patty niet. ,,Op stap gaan kan ik niet, want ik moet voortdurend op de kinderen letten. Af en toe komt er wel een tante babysitten en dan kunnen Carlos en ik er eens tussenuit. Maar dat gebeurt niet heel vaak.”

Binnen blijven

In het weekend blijven ze vaak thuis, omdat het altijd een hele opgave is om iedereen in de auto te krijgen. ,,Hoewel het af en toe best stressvol en vermoeiend is om veel kinderen te hebben en ze ook flink wat lawaai kunnen maken, vinden we ons grote gezin desalniettemin een zegen.”

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.