Stewardess klapt door extreme turbulentie met trolley tegen plafond

videoEen stewardess van de Bulgaarse chartermaatschappij ALK Airlines is tijdens een vlucht van Kosovo naar Zwitserland gewond geraakt toen ze door extreme turbulentie met haar trolley keihard tegen het vliegtuigplafond klapte. Na de landing van de Boeing 737-300 moesten 10 van de 121 passagiers, onder wie de stewardess, voor behandeling naar het ziekenhuis. 

Kort voor het schokkende incident, dat vermoedelijk werd veroorzaakt door een zogenoemde luchtzak, kondigde de piloot via het luidsprekersysteem aan dat de riemen vast moesten in verband met naderende turbulentie in het luchtruim. De stewardess, die net koude en warme dranken had gereserveerd, besloot met haar karretje alles weer op te halen opdat passagiers de onrustige vlucht zonder problemen zouden doorstaan. Maar het fenomeen diende zich veel eerder aan dan was verwacht. 

Op beelden, gemaakt door passagier Mirjeta Basha, is het effect van de heftige luchtzak goed te zien. Niet alleen klapt de stewardess tijdens de plotselinge val van het toestel met haar trolley tegen het plafond, ook andere passagiers hebben er last van. Zichtbaar is dat, al dan niet hete, vloeistof over stoelen en passagiers spettert en dat een vrouw uit pure doodsangst begint te bidden. Op de achtergrond is, terwijl ook nog gordels breken, geschreeuw hoorbaar. 

Professioneel

Volgens Basha gebeurde het een half uur nadat het vliegtuig - met eindbestemming Basel in Zwitserland - was opgestegen uit de Kosovaarse stad Pristina. ,,De mogelijke overlast was aangekondigd, maar toch ging het mis. De turbulentie duurde, zo bleek naderhand, ongeveer vijf minuten maar het leek veel langer.” Ze heeft alleen maar goede woorden over voor de luchtvaartmaatschappij die zo onaangenaam door het volstrekt normale natuurverschijnsel werd verrast. ,,De piloot en het personeel hebben ons via de intercom persoonlijk en erg professioneel  gerustgesteld en verzekerd dat alles weer snel onder controle zou zijn. Dat bleek zo te zijn.”

Na de landing stonden hulpdiensten klaar om gewonde passagiers bij te staan. Volgens ALK Airlines ging het om in totaal tien lichtgewonden. Sommigen daarvan hadden kneuzingen en brandwonden door de hete drank die door de cabine vloog. De luchtvaartmaatschappij stelt in een verklaring dat iedereen weer in goede gezondheid is. De luchtzak of turbulentie deed zich voor op een hoogte tussen de 7000 en 12.000 meter waar warme, koudere lucht raakt. 

De stewardess klapt keihard tegen het cabineplafond.
Volledig scherm
De stewardess klapt keihard tegen het cabineplafond. © screenshot YouTube Storyfull
 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.