Stichting AAP haalt wilde dieren weg uit circussen Portugal
Dierenwelzijnsorganisatie Stichting AAP heeft deze week twee ernstig vermagerde tijgers en een leeuwin uit Portugese circussen gehaald. De stichting trof de dieren in een verschrikkelijke staat aan. De tijgers leefden met geamputeerde klauwen in een veel te kleine circuswagen.
Als heuse redder in nood kwam Stichting AAP deze week op het juiste moment om de drie wilde dieren een nieuwe toekomst te geven. De dieren waren er slecht aan toe. Ze zagen eruit alsof ze niet lang meer te leven hadden, is op de website van AAP te lezen. Zo hebben de twee tijgers (11 en 16 jaar) bijna geen spieren en geamputeerde klauwen. De oudste tijger heeft een fors gezwel onder zijn tong en bovendien nierproblemen. De dieren brachten hun leven door in een circuswagen. De leeuwin (19) is daarentegen te dik door een veel te vet dieet. Volgens de eigenaren werd ze als huisdier gehouden. De dieren krijgen nu intensieve medische zorg.
Verboden
Vanaf 2025 is het in Portugal verboden om wilde dieren in circussen te exploiteren. Daarom zijn veel circussen op dit moment aan het kijken wat ze met hun dieren moeten doen. Tot 2025 kunnen zij hun wilde dieren vrijwillig afstaan. Als de wet over drie jaar in werking is getreden, worden zij daartoe gedwongen. In 2021 telden de Portugese circussen nog zeventien wilde dieren. In 2009, toen de eerste ‘circuswet’ bepaalde dat er geen nieuwe dieren bij mochten komen, waren dat er nog 170 in totaal.
Reddingsoperatie van half jaar
Stichting AAP is geen onbekende in Portugal. Het Portugese instituut voor natuurbescherming en bos ICNF kende de organisatie uit eerdere contacten. Daarom vroeg ICNF de Nederlandse stichting om de dieren op te halen en opvang voor ze te regelen. Het organiseren van de hele reddingsoperatie kostte een half jaar, aldus AAP. En deze week was het dan zover. Door middel van een grote logistieke operatie - inclusief verdoving - vervoerden zij de twee tijgers en de leeuwin naar hun nieuwe toekomst. AAP noemt het een mijlpaal dat er een overeenkomst gesloten kon worden met de Portugese autoriteiten om de lijdende dieren weg te halen.
Tekst gaat verder onder video.
Eerder nam Stichting AAP al drie alligators, drie boa’s en vier pythons mee uit Portugal. Alle dieren zijn inmiddels ondergebracht in opvangcentra van AAP in Spanje en Duitsland. Daar zullen ze hard moeten wennen aan hun nieuwe omgeving en verzorgers. Het verhaal van deze circusdieren staat niet op zichzelf. Zo liet eerder de Nederlandse organisatie Wildlife Advocates Foundation ook al weten bezig te zijn met een grote internationale actie om vier tijgers uit een verlaten treinwagon te redden. De vier dieren waren in het noorden van Argentinië door een circus aan hun lot overgelaten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
Peru wijst beroepszaak af, Joran van der Sloot toch donderdag uitgeleverd aan VS
Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, heeft vergeefs geprobeerd zijn tijdelijke uitlevering aan de Verenigde Staten aan te vechten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
De Australische Kathleen Folbigg (55) is na twintig jaar cel vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor de moord en doodslag op haar vier kinderen, maar zelf bleef ze al die tijd haar onschuld volhouden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt er nu grote twijfel te zijn over haar schuld. Daarom is Folbigg na twintig jaar op vrije voeten gesteld. -
Met video
Joran van der Sloot onder begeleiding FBI aangekomen in VS
Joran van der Sloot is onder begeleiding van de FBI aangekomen in de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.
-
Onderzoek: Nederlanders zijn meer dan gemiddeld tevreden én best wel geïnteresseerd in de EU
-
-
-
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming
Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.