De harde wind op Corsica zorgt voor spectaculair beeld op een strand bij Ajaccio. Elders op het eiland zitten 26.500 mensen zonder stroom.
Volledig scherm
De harde wind op Corsica zorgt voor spectaculair beeld op een strand bij Ajaccio. Elders op het eiland zitten 26.500 mensen zonder stroom. © AFP

Storm en overstromingen teisteren zuiden Frankrijk

Noodweer blijft het zuiden van Frankrijk plagen. Bij aanhoudende storm zijn een dode en vijf gewonden gevallen. In zestien departementen geldt code oranje.

Vooral in het zuidwesten van Frankrijk, in het Alpengebied en op het eiland Corsica wordt bewoners aangeraden vandaag voorzichtig te blijven. Bij Ilharre in het departement Pyrénées-Atlantiques kwam gisteren een man van 70 om het leven toen hij met zijn auto tegen een net omgevallen boom reed. Vijf anderen raakten ook gewond door soortgelijke ongelukken. Een 45-jarige postbode uit het departement Lot-et-Garonne en een 22-jarige automobilist uit de Landes liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In het zuidwesten worden vandaag overstromingen verwacht door de hevige regenval. Diverse sportevenementen zijn al afgelast zoals gisteravond ook de Europacupwedstrijd rugby tussen Pau en Cardiff. In het departement Landes zijn 600 mensen geëvacueerd uit voorzorg. Ze wonen in het stroomgebied van de Gaves. Vanochtend stond het water van die rivier 5,50 meter boven normaal. ,,Het is de derde keer al dat we moeten evacueren. Er is wel iets aan de hand met het klimaat”, aldus een 72-jarige bewoner. ,,We hebben al onze spullen al naar de eerste etage verhuisd.”

In negen andere departementen : Gironde, Charente-Maritime, Charente, Dordogne, Haute-Vienne, Corrèze, Gers, Hautes-Pyrénées, Tarn zijn eveneens waarschuwingen van kracht wegens overstromingsgevaar.

Corsica wordt vooral geplaagd door zware windstoten tot boven de 200 kilometer per uur. Omdat de elektriciteiskabels zijn gebroken zitten 26.5000 mensen zonder stroom. In de Franse Alpen is het lawinerisico groot door de harde wind. Het waarschuwingsniveau is verhoogd van 4 naar 5. Gisteren zijn er een aantal grote lawines geweest in het departement Isère. Daarbij vielen geen gewonden