Prostituees staan in de rij voor een bankkaart waarop de subsidie van 75 euro zal worden gestort.
Volledig scherm
Prostituees staan in de rij voor een bankkaart waarop de subsidie van 75 euro zal worden gestort. © EPA

Subsidie voor Mexicaanse prostituees vanwege coronacrisis

Prostituees in Mexico-Stad ontvangen voortaan een maandelijkse uitkering van omgerekend 75 euro als compensatie voor de teruggelopen klandizie vanwege Covid-19. De Mexicaanse hoofdstad sloot de hotels waar de dames werkten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De sekswerkers stonden zaterdag in een lange rij om de speciale bankkaart te ontvangen waarop de subsidie-uitkering wordt gestort. De uitgifte werd georganiseerd door de non-gouvernementele organisatie Brigada Callejera, die de rechten van prostituees verdedigt. 

,,We krijgen de subsidie zes maanden lang van de gemeente’’, aldus woordvoerster Elvira Madrid, die aan persbureau EFE uitlegde dat dit geld nog bovenop de vorige week uitgedeelde voedselpakketten komt.

Corona in cijfers

De Mexicaanse ondersecretaris voor Preventie en Bevordering van de Gezondheid, Hugo López Gatell, zei tijdens een persconferentie dat decennia van slechte eetgewoontes in Mexico de bevolking hebben opgezadeld met een epidemie van gezondheidsproblemen als obesitas, die hen kwetsbaarder maken voor het nieuwe coronavirus. 

In Mexico zijn tot dusver 1890 coronapatiënten bekend en 79 doden als gevolg van het virus. ,,Deze mensen hadden jammer genoeg chronische ziekten of waren ouder’’, zei López-Gatell. ,,Dit is het resultaat van minstens vier decennia van slechte voeding, een dieet dat is gecreëerd door producten met een lage voedingskwaliteit en zeer hoge calorieën, met name in bewerkte voedingsmiddelen.’’

Volgens de ondersecretaris heeft Mexico een van ’s werelds hoogste diabetes- en obesitascijfers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder dat diabetespatiënten tot de risicogroep behoren die ernstig ziek kan worden door het coronavirus.

Sekswerkers in de rij voor de subsidie van 75 euro.
Volledig scherm
Sekswerkers in de rij voor de subsidie van 75 euro. © EPA

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verklaarde zaterdagmiddag tijdens een bezoek aan een militair ziekenhuis dat de Mexicanen de pandemie kunnen overwinnen ,,met steun van de strijdkrachten’’, aldus een bericht van persbureau Notimex.

  1. Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteerde slachtoffers op ernstige spraakstoornissen

    Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteer­de slachtof­fers op ernstige spraak­stoor­nis­sen

    Een 38-jarige logopedist uit het Duitse Würzburg is vandaag veroordeeld voor 64-voudig zwaar seksueel misbruik van zeven jongens met een lichamelijke of verstandelijke beperking, het filmen daarvan én verspreiden van de beelden op het Darknet. De slachtoffers waren tussen de twee en zes jaar oud en droegen vaak nog luiers. De politie kwam tijdens het onderzoek nog 44 verdachten van seksueel misbruik en het verspreiden van de kinderporno op het spoor.