Suriname heeft dringend coronahulp nodig ‘anders gaan er heel veel mensen sterven’
Suriname heeft extreem te lijden onder de zogeheten Manaus-variant van het coronavirus. ,,We hebben op alle fronten hulp nodig anders gaan er heel veel mensen sterven”, aldus een zeer bezorgde intensivist Navin Ramdhani.
Het aantal doden voor deze maand is gestegen naar 84, het aantal besmettingen is nu opgelopen naar bijna 300 per dag. De druk die dat oplegt aan de Surinaamse zorginstellingen is onhoudbaar. Het zou vergelijkbaar zijn met wanneer er in Nederland dagelijks 10.000 besmettingen zouden bijkomen, inclusief de bijkomende ic-opnames, aldus Ramdhani. Daarbij is de uit Brazilië overgekomen Manaus-variant die in Suriname huishoudt ook nog eens extra besmettelijk.
In Suriname is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. De Covid-situatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi vrijdagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. De rechtszaak tegen legerleider Desi Bouterse werd vorige week ook uitgesteld vanwege het sterk toenemend aantal besmettingen.
Navin Ramdhani, intensivist en tevens leidinggevende van de Intensive Care Unit (ICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), spreekt van een dramatische situatie. Zijn ziekenhuis is zelf niet in staat om de nodige apparatuur voor de verschillende afdelingen aan te schaffen. ,,Er is een enorm tekort aan verzorgend personeel en aan apparatuur. We hebben gewoon geen mensen meer. We hebben op alle fronten hulp nodig, anders gaan er heel veel mensen sterven”, zei hij gisteravond in radioprogramma Met het Oog op Morgen.
Twijfel
Een van de problemen in de strijd tegen het virus is dat er onder de Surinaamse bevolking (540.000 zielen) veel twijfel leeft over de noodzaak en het effect van vaccins. Volgens Ramdhani, die de hulp heeft ingeroepen Nederlandse collega’s van onder meer het Nijmeegse Radboudziekenhuis, zijn van de 95 verpleegkundigen op zijn afdeling er slechts 15 gevaccineerd. ,,Ze laten zich beïnvloeden door anderen. Als het aan mij lag liet ik ze verplicht vaccineren, maar het ligt complexer. Je wilt conflicten vermijden met mensen die ook zonder het vaccin keihard blijven werken in de zorg.” Suriname heeft een landelijke capaciteit van slechts 35 ic-bedden die inmiddels allemaal bezit zijn - 203 mensen worden op andere afdelingen behandeld. 1187 zijn thuis in quarantaine. In de statistieken overtreft de derde golf de eerste twee besmettingsgolven. De afgelopen week stierven er gemiddeld zes mensen per dag, een dieptepunt sinds het uitbreken van de epidemie.
Het aantal besmettingen stijgt ondertussen nog steeds. 293 mensen werden vrijdag positief getest, bijna zeventig meer dan twee dagen ervoor. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Uit statistieken blijkt dat de gemuteerde variant uit Brazilië Suriname in zijn greep heeft en ervoor zorgt dat ook relatief veel jonge mensen doodgaan. De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn, niet gevaccineerd waren. Hij riep daarom iedereen op zich te laten inenten.
Tekenend voor het wantrouwen in vaccinatie was dat het politieke kopstuk Ashwin Adhin - van 2015 tot 2020 vicepresident van Suriname - vrijdag op een persconferentie ervoor pleitte dat de regering bij meerdere landen moest aankloppen voor vaccins. ‘Anderzijds vond Adhin dat er serieus naar traditionele geneeswijze moet worden gekeken. Zelf is hij nog niet gevaccineerd. Hij kiest voor geneeskrachtige kruiden’, meldden Surinaamse media.
Het nieuws van de total lockdown oogstte veel kritiek op sociale media. Veel mensen maken zich zorgen hoe ze hun lasten nog kunnen betalen. De lonen in Suriname zijn overwegend laag, veel mensen hebben na het betalen van de vaste lasten amper geld over. Daarom hebben velen een tweede en derde baan als bijvoorbeeld marktverkopers om het hoofd boven water te houden. Door drie weken lockdown valt dat allemaal weg.
Het is de bedoeling dat Nederland 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname stuurt, zo werd vrijdag bekend. Op z’n vroegst worden de coronavaccins eind juni aan Suriname geleverd. De hoeveelheid en de datum zijn afhankelijk van de leveringen door AstraZeneca.
De vaccins zijn dan beschikbaar, omdat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er dan al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het Covax-programma verdeeld onder armere landen. Maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het kabinet deze levering afzonderlijk van Covax doen.
In Suriname wonen nog geen 600.000 mensen. Voor een volledige vaccinatie zijn twee prikken met AstraZeneca nodig. Sinds de uitbraak van de coronaviruspandemie in maart 2020 werden in totaal 14.305 besmettingen geregistreerd en 282 coronadoden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie luiaards sterven op luchthaven Luik na uren vast te hebben gezeten in ijskoud, stilstaand vliegtuig
Drie luiaards zijn vorige week zaterdag op de luchthaven van het Belgische Luik doodgegaan nadat ze urenlang in een ijskoud vliegtuig vastzaten. Het vliegveld lag plat vanwege het winterse weer. De Waalse minister van Dierenwelzijn onderzoekt de zaak. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMMET VIDEO
De laatste ‘Dwaze’ Moeders: ‘Wij zijn Nederland eeuwig dankbaar’
Al 46 jaar eisen de Moeders van de Plaza de Mayo duidelijkheid over hun verdwenen kinderen tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. Dat doen zij door een wekelijkse rondgang op het centrale plein. ‘Onze strijd heeft geen houdbaarheidsdatum.’ -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
met video
Noodtoestand in Nieuw-Zeelandse Auckland wegens aanhoudende hevige regen en overstromingen
In het Nieuw-Zeelandse Auckland is de noodtoestand uitgeroepen na hevige regenval die een groot deel van de stad onder water zette. Gevreesd wordt dat de overstromingen als gevolg van het vrijdag losgebarsten noodweer de komende dag en nacht erger worden. Inwoners van delen van de stad moeten zich voorbereiden op evacuatie. -
-
-
Rechtszaak Bouterse uitgesteld door coronabesmettingen
Vanwege de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in Suriname zijn voorlopig alle rechtszaken stopgezet. Dat geldt ook voor de zitting van maandag waar de krijgsraad verder zou gaan met de behandeling van de verzetzaak van ex-president en ex-legerleider Desi Bouterse, maakte de krijgsraad donderdag bekend. -
Russen willen gevluchte landgenoten geld en goed afnemen: ‘Afrekenen met tuig dat is vertrokken’
Rusland gaat mogelijk landgenoten onteigenen die het land hebben verlaten. Maar niet iedereen is het daarmee eens. ,,We hebben die knappe koppen nodig.’’