Sydney zet zich schrap voor extreem brandgevaar

VideoDe Australische deelstaat New South Wales verkeert in de hoogste staat van paraatheid nu er gevreesd wordt dat de vele bosbranden die de regio teisteren zich vandaag nog verder zullen verspreiden. De autoriteiten spreken van een rampzalige situatie en hebben de hoogste alarmfase afgekondigd. De brandweer waarschuwt voor de ‘gevaarlijkste week ooit’ op het gebied van brandgevaar.

In de omgeving van Sydney houden meer dan zeshonderd scholen uit voorzorg de deuren dicht en nagenoeg alle nationale parken in de regio van Sydney zijn verboden toegang. De autoriteiten roepen alle inwoners met klem op om weg te blijven van wandelpaden en kampeer- en picknickterreinen in en rond bosrijke gebieden.

Door de warme temperaturen en de droge lucht is het brandgevaar extreem hoog en de hevige windvlagen zorgen ervoor dat gloeiende deeltjes kilometers verderop weer voor nieuwe branden kunnen zorgen. Dat betekent volgens Australische media dat zelfs hartje Sydney en het iconische Opera House bedreigd worden. De voorbije dagen werd de stad ook al geregeld in een rokerige nevel gehuld en af en toe is er een brandlucht te ruiken.

lees verder onder de foto's:

Volledig scherm
Rook boven een buitenwijk van Sydney. © EPA
Volledig scherm
Een bord dat de kans op gevaar aanduidt in Richmond, ten westen van Sydney. De wijzer staat op ‘catastrofaal’, de zwaarste categorie. © EPA

Zorgwekkend

Dinsdag is er sprake van bijzonder zorgwekkende weersomstandigheden. In het zakencentrum van Sydney, dat doorgaans kan profiteren van een verkoelende zeebries, loopt de temperatuur mogelijk op tot zo'n 40 graden, minstens 13 graden warmer dan op een gemiddelde novemberdag. Ook worden hevige windvlagen verwacht met een snelheid tot 80 kilometer per uur. 

In New South Wales, de dichtstbevolkte staat in Australië, braken vorige week tientallen verwoestende bosbranden uit. Maandag riepen de autoriteiten voor een week lang de noodtoestand uit. Bij de branden zijn al drie mensen omgekomen. Zo'n honderd mensen, onder wie twintig brandweermannen raakten gewond. Meer dan 150 huizen zijn verwoest. Verwacht wordt dat die aantallen nog zullen oplopen. 

Ook voor de dieren in het wild vormen de bosbranden een bedreiging. Zo kwamen de afgelopen weken al zeker 350 koala's om het leven.

Bekijk hieronder beelden vanuit een ziekenhuis dat door de bosbranden getroffen koala's opvangt.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
Lyn and Peter Iverson bekijken de resten van hun stal en kantoor in Koorainghat, New South Wales. © AP
Volledig scherm
Brandweermannen gaan het vuur te lijf in Koorainghat, New South Wales. © EPA