Taliban verplicht taxichauffeurs vrouwen zonder hoofddoek te weigeren
De religieuze politie van de taliban in Afghanistan heeft alle taxichauffeurs opgedragen geen muziek meer in hun auto’s af te spelen en ook geen vrouwelijke passagiers op te pikken die zich niet aan de islamitische kledingvoorschriften zoals een hoofddoek houden.
De boodschap werd verspreid via een pamflet. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Deugdzaamheidsbevordering en Zedeloosheidsbestrijding bevestigde de maatregel zondag. De brief van het ministerie dringt er bij de chauffeurs verder op aan geen vrouwelijke passagiers te accepteren voor langere ritten, tenzij ze mannelijke begeleiding bij zich hebben.
Onveilig voor vrouwen
De Afghaanse universitair docent Haroun Rahimi bekritiseerde de richtlijn en zei dat die betekent dat taxichauffeurs in feite de lichamen en mobiliteit van vrouwen zullen kunnen controleren. ,,Het zal mogelijkheden scheppen voor pesterijen en het onveilig maken van openbare ruimten voor vrouwen”, zei hij. Rahimi en andere medewerkers van de American University of Afghanistan zijn eerder dit jaar geëvacueerd uit Afghanistan.
Sinds de taliban de macht hebben overgenomen, zijn de rechten van vrouwen aanzienlijk ingeperkt. In veel gevallen kunnen ze niet meer terugkeren naar hun werk. De meeste middelbare scholen voor meisjes zijn gesloten. Protesten van vrouwelijke activisten zijn met geweld onderdrukt. Vorige week zijn de Taliban-autoriteiten begonnen met het verwijderen van afbeeldingen van vrouwen die gebruikt worden voor reclame op reclameborden en winkelpuien in de hoofdstad Kaboel.
Jaren 90
Het ministerie van Deugdzaamheidsbevordering en Zedeloosheidsbestrijding bestond ook al tijdens het vorige talibanregime in de jaren 90. Toen was het een berucht symbool van willekeurig misbruik door openbare afranselingen en opsluiting.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Clarissa Ward deed verslag in Kaboel: ‘Ik wil geen gedoe over een hoofddoek’
-
PREMIUM
Oorlog gaat nooit uit je lijf: ‘Ik ben nog steeds op patrouille, altijd’
Liesbeth, Niels en Peter gingen op vredesmissie naar verre landen en kwamen terug als een compleet ander mens en beleven de verschrikkingen van de oorlog elke dag opnieuw. ‘Dat ik veel heb meegemaakt, maakt me een sterkere coach.’ -
PREMIUM
Ooit was de Krim een ideaal vakantieoord, nu is het ‘symbool van de Russische agressie’
De Krim lijkt een belangrijk doelwit te worden in het verwachte voorjaarsoffensief van Oekraïne. Deze ‘blindedarm’ kent een bijzondere geschiedenis. ,,Het is de minst Oekraïense plek van Oekraïne.” -
PREMIUM2
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
met Video
Colombia houdt adem in: nieuwe aanwijzingen in zoektocht naar vermiste kinderen in jungle
-
-
-
Nederlandse drugsbaron (75) overleden in Britse gevangenis, pleegde 'grootste coke-misdrijf ooit' in VK
Een Nederlandse topcrimineel blijkt in een gevangenis in Engeland te zijn overleden aan de gevolgen van hartfalen. Het gaat om de 75-jarige Johnny K., een drugsbaron die jarenlang de straten van het land ‘overspoelde’ met immense hoeveelheden cocaïne. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?