Volledig scherm
© Afp

‘Televisiekomiek leidt na eerste stemronde Oekraïense presidentsverkiezingen’

UPDATEDe Oekraïense president Petro Prosjenko is volgens de exit polls door naar de tweede ronde van de Oekraïense verkiezingen. Hij ontdeed zich zondag van zijn naaste concurrent Joelia Tymoesjenko.

In de finale op 21 april staat Porosjenko tegenover televisiekomiek en acteur Volodymyr Zelenski. Die was met ruim 30 procent van de stemmen de grote winnaar van de eerste ronde. Omdat Zelenski al wekenlang in de peilingen een straatlengte voorlag, was vooral de strijd om de tweede plaats het spannendst. Als Porosjenko derde zou zijn was geworden, was zijn presidentschap nu al, na vijf jaar, ten einde gelopen. Porosjenko behaalde bijna 18 procent, Tymosjenko ruim 14 procent.

Porosjenko oogde tijdens zijn verkiezingstoespraak opgelucht, maar zei dat het verlies een ‘harde les was’. Ook wierp hij twijfels op over de hardheid van zijn toekomstige tegenstander. ‘’Hij (Poetin, red.) droomt van een zachtaardige, onderdanige, giechelende, onervaren, onervaren en ideologische vormeloze president. Gaan we hem dat geven?’’, schamperde het staatshoofd.

Voor oud-premier Tymoesjenko betekent het dat het Oekraïense presidentschap voor de derde keer (na eerder in 2010 en 2014) aan haar neus voorbij gaat. Zondagavond laakte ze verontwaardigd de exit polls en zei dat die ‘gemanipuleeerd’ waren. ‘De exit polls trekken zich niets aan van de kiezer. Er zijn stemmen gekocht’’, brieste Tymosjenko, die het kamp Porosjenko onverbloemd ‘mafia’ noemde.

Selfie

De oud-premier had Porosjenko vooraf aan de verkiezingen ervan beschuldigd, dat hij masaal stemmen zou kopen. Ook andere kandiaten spraken van fraude. Maar de kiescommissie stelde zondagmiddag dat er geen systematische fraude is gepleegd. De commissie had het over ruim 500 overtredingen. Van mensen die een selfie maakten met hun stembiljet tot de aanvoer van burgers in bussen om te gaan stemmen. De Russische zender RT (onder controle van het Kremlin) meldde evenwel 1600 schendingen.

Vooraf vreesde Oekraïne dat Rusland de stembusgang zou saboteren, onder meer met hackers. Maar daarvan is gisteren niets gebleken. Opvallend was dat de opkomst in de door oorlog geteisterde Donbass het hoogst was: onder Oekraïense militairen die in de door Oekraïne gecontroleerde delen van de zelfverklaarde, pro-Russische ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk stemden, lag het animo op stemmen op 95 procent. Aan de kant van de rebellengebieden werden de verkiezingen geboycot. Ook op de door Rusland in 2014 geannexeerde Krim, konden burgers niet stemmen.

Volledig scherm
President Petro Prosjenko © AP
  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschuwing voor mogelijke pandemie
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschu­wing voor mogelijke pandemie

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.